MOK: a nyitás megkezdését korainak tartjuk

HírKlikk 2021. április 7. 17:30 2021. ápr. 7. 17:30

Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének – írta közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

„A kormány mától feloldotta a korlátozások egy részét. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének határozott álláspontja, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs” – írja a MOK szerdai közleményében.

„A nyitás megkezdését korainak tartjuk” – jelenti ki a kamara és megjegyzi, hogy szerintük nem az oltottsági szintet kell figyelni, „hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének”.

A MOK megjegyzi, hogy csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig magas szinten stagnál és egyre nő a kórházi kezelésre szorulók száma is. A kamara szerint jó esetben is csak a harmadik hullám platóját értük el – a jelenlegi ismereteink alapján.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő hetedik nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget.

„Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt. Miközben a boltok hosszabb nyitvatartását, így a vásárlók időben, valamint térben való jobb elosztását jó iránynak tartjuk, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéljük meg” – figyelmeztet MOK.

Az orvosi kamara azt kéri a lakosságtól, hogy függetlenül a nyitástól, ne változtassanak eddigi szokásaikon és továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat.