Molnár Zsolt: a magyar nemzet megosztására épülő kormányzati politikát nem lehet folytatni

HírKlikk 2024. június 11. 13:45 2024. jún. 11. 13:45

Magyarországon a nemzetpolitika nem választható el a külpolitikától és az európai uniós politikától. Hazánk a történelme miatt gyakorlatilag „elvesztette” a 20. századot, nagy kihívás ebben a században, hogy ez ne ismétlődjön meg – mondta a parlamentben Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. A múlt történelmi tényeiből, a két vesztes világháborúból, a megalázó békediktátumból, az ’56-os forradalom leveréséből helyes következtetéseket kell levonni – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: utoljára 1848-ban volt nemzeti egység hazánkban, amikor a nemzeti szuverenitás került fókuszba az új államalakulat létrehozásakor. Ám ezzel a nemzeti egység véget is ért, azóta pedig a megosztottság uralja a magyar politikát, mondta a szocialista politikus.

Egy hete, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján Molnár Zsolt megemlékezett Trianonról, a nemzeti sorstragédiáról a Versailles-i kastély lépcsőjén. Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke mai beszédében pedig hazánk szövetségi rendszeri helyzetének megerősítését tűzte ki célul, valamint arra kérte a kormányt, nemzetpolitikai kérdéseket ne használjanak fel pártpolitikai célokra.

„A magyar nemzet megosztására épülő kormányzati politikát nem lehet folytatni” – hangsúlyozta Molnár Zsolt. Szerinte a kormány az európai politikával kapcsolatban továbbra is a sérelmei, sértődöttsége szerint hoz döntéseket. Azt azonban nem értik meg, hogy erős Európa nélkül nem lesznek gyógyíthatók a Trianon által keletkezett sebek – fogalmazott. Nem lesz megoldás, nem lesz elégséges a szülőföldön maradást és a Kárpát-medencei magyarságot segíteni, ahogy azt a kormány jelenleg teszi – mutatott rá a politikus.

Molnár Zsolt szerint szükség van az erős Európára, hiszen alapvetőnek kell lennie a gyorsabb közlekedésnek – akár a Balaton és Marosvásárhely között –, az eurónak mint fizetőeszköznek vagy akár a könnyebb tulajdonszerzésnek, például Székelyföldön. „Az erős unió nem jelent egyet Brüsszel befolyásának növekedésével, nem azért van szükség rá, hogy onnan diktáljanak, hanem azért, hogy e szövetségi rendszeren belül nemzetpolitikai céljainkat elérhessük” – mondta az MSZP pártigazgatója, aki szerint mindehhez diplomáciai sikerekre van szükség, hiszen Trianon sem kizárólag a csatatéren dőlt el, hanem a béketárgyalásokon. Hozzátette, Magyarország tárgyalási helyzete is nagyban hozzájárult ehhez, mivel a magyar diplomáciai küldöttség magára maradt. Ezért van jelentősége a szövetségi politikának, ezzel szemben a jelenlegi magyar kormány sérelempolitikája sokszor elszigetelődéshez vezet.

Hamarosan Nagy Imre újratemetésének évfordulója lesz, 1989-ben egészen másképp, több hittel indultunk el a nemzeti egység megteremtésének útján, ami a NER uralma alatt elveszett – mondta Molnár Zsolt, aki szerint a kormány jelenleg pártpolitikai célokra is használja a nemzeti kérdéseket. Arra kérte a kabinetet, legalább a nemzeti alapkérdésekben keressenek konszenzust, mivel sem 44 százalékkal, sem kétharmaddal nem lehet kettéosztani a nemzetet és megmondani, „ki jó magyar és ki a nem jó magyar”.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom