Molnár Zsolt: csak közösen fogunk győzni

HírKlikk 2021. október 23. 10:03 2021. okt. 23. 10:03

Az MSZP pártigazgatója szerint nem ellenzéket vagy kormányt, hanem politikai kultúraváltást támogattak azok, akik elmentek az előválasztásra. Nem ugyanannak a folytatására, hanem egy emberközpontú politikára adták a támogatásukat.

Molnár Zsolt a Mandinernek adott interjúban hangsúlyozta, hogy az MSZP egy emberközpontú, szolidáris országban látja a jövőt. Olyan jelöltet támogattak a második fordulóban, akiről úgy látták, erre nagyobb eséllyel tud felhatalmazást szerezni 2022 áprilisában. „Büszkék vagyunk rá, hogy közel milliós nagyságrendben tudtunk valós demokráciát szervezni: egy igazi kétfordulós rendszert, ahol lehetőség van valós, racionális döntésre" – mondta Molnár Zsolt.

Hozzátette: Márki-Zay Péter és Karácsony közösen fogalmaztak meg egy világos utat: egy másként működő ország lehetőségét. Világos a kontraszt a mai magyar realitás, a kormány mindent uralni akaró, autokrata hajlamai, az uralkodó szellemű államvezetés és a szabadság ajánlata között. 

„Koalíciós kormányzásra és együttműködésre készülünk, ahol viszonylag kisebb a jelentősége a frakciólétszámnak, különösen úgy, hogy az előválasztás azt bizonyította, nincs igazán domináns szereplője az ellenzéki együttműködésnek. A közös miniszterelnök-jelöltnek komoly mozgástere lesz, de a döntéshozatal során észszerű kompromisszumokra szükség lesz. Alkalmasnak látom a hétpárti hátországot a győzelemre, az egyféle autokrácia helyett egy rendszerben gondolkodó, együttműködő, a legjobb alternatívák egyesítését kínáló ajánlatot képviselünk" – tette hozzá a szocialista képviselő.

Az MSZP pártigazgatója szerint a XXI. század a szolidáris együttműködés korszaka meghaladja a hagyományos jobb- és baloldali tagozódást.

„Azt a világot kipróbáltuk, amikor egy gondolkodásmód megkap minden felhatalmazást, és megpróbálja maga képére formálni az országot. A mi alternatívánk arról szól, hogy sokféle gondolkodásból indulva, közösen oldjunk meg a problémákat. Mert ez az igazi jövőképesség: nemcsak az a nagy szó, ha egyetértő emberek előreviszik a dolgokat, hanem, ha nagyon mást gondolók tudnak közösen megoldásokat hozni. Az ilyen döntések mindig tartósabbak, és előbbre visznek."

Molnár Zsolt szerint már kormányváltó hangulat érezhető, de van még feladata az ellenzéknek. Egy magyar választáson csaknem 11.000 helyen lehet szavazni, ilyenkor részt vesz átlagosan 5 és félmillió ember. Most majdnem egymillió ember vett részt egy olyan előválasztáson, ami összesen 300-350 helyen volt nyitva naponta, és összesen 950 helyszínre jutott el. Ez kormányváltó hangulatot mutat. 

Elmondta, hogy a következő hetekben folytatják a tárgyalásokat, és ahogy vállalták, idén lesz közös ellenzéki lista. A lista a sokszínű, de egymással együttműködni képes ellenzéket fogja reprezentálni.

Forrás: Mandíner