Most van szükségük a pénzre a nyugdíjasoknak!

Tóth Bertalan 2020. június 6. 09:29 2020. jún. 6. 09:29

Benyújtottuk módosító javaslatunkat annak érdekében, hogy a 13. havi nyugdíj kifizetése során, minden idős ember az átlagnyugdíjnak – jelenleg 140.000 forintnak – megfelelő összegű kifizetésben részesüljön, és ne várjunk ezzel 2021-ig.

A pénzre ugyanis most van szükségük az idős embereknek. Az időzítéssel minden idős ember, az elosztás módjával kapcsolatban pedig háromból kettő nyugdíjas biztosan jobban járna a kormány javaslatánál. Így a kisebb nyugdíjjal rendelkezők a nyugdíjuk arányában több pénzhez jutnának, és még több pénzébe sem kerülne a költségvetésnek. Nem véletlen, hogy a felméréseink alapján, egy ilyen megoldást az emberek túlnyomó többsége támogatna.

Fontos lépések lennének ezek a Magyarország újjáépítése felé vezető úton, hiszen szüleink, nagyszüleink többet érdemelnek annál, mint amit a kormány nyújt nekik.

De nemcsak 13. havi nyugdíjból áll a világ és nyugdíjrendszer! Más módon is át kellene alakítani az igazságtalanságok megszüntetése érdekében. Ezért mondjuk, hogy újjá kell építeni a szociális ellátórendszert! Az elmúlt évek jelentős áremelkedései és a nyugdíjak leszakadása a bérekhez képest, igazságtalan és fenntarthatatlan helyzetet eredményezett.

Több százezer nyugdíjas él ma Magyarországon a létminimum alatt. Nem elég, hogy őket veszélyezteti leginkább a járvány, de a mindennapi megélhetésük sincs biztosítva. Megrázó, mennyire mindennapos történet lett mára, hogy választaniuk kell, melyiket engedhetik meg maguknak: az élelmet vagy az életfenntartó gyógyszert.

Éppen ezért azt követeljük, hogy a bérek növekedését is figyelembe kell venni a nyugdíj emelésének meghatározásánál, vagyis vissza kell térni a svájci indexálás szerinti nyugdíjemeléshez. Fel kell zárkóztatnunk az alacsony összegű nyugdíjakat, erősítenünk kell a szolidaritást a társadalmon belül. Értékálló nyugdíjemelésre van szükség.

A Magyar Szocialista Párt javaslata: a munkabérek emelkedését is figyelembe vevő, 6,5 százalékos nyugdíjemelés januárig visszamenőleg, a különbség azonnali kifizetésével. Átlagnyugdíj esetén, egy nyugdíjasnak ez évi 62 ezer forint többletet jelentene. Azt akarjuk, hogy a válság hatásának ellensúlyozására, minden átlag alatti nyugdíjban részesülő idős ember kapjon azonnal 20 ezer forint egyszeri juttatást is, készpénzben.

Kezdeményezzük, hogy kezdjék meg végre a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatását! A nyugdíjas társadalmon belüli indokolatlan különbségeket csökkenteni kell: elfogadhatatlan, hogy néhányan 2 milliós nyugdíjat kapnak, másokat meg arra ítélnek: 28.500 forintból nyomorogjanak. A minimál-nyugdíjat radikálisan emelni kell – a javaslatunk szerint, jövő évtől 80.000 forintra.