Mozgalmat indítottak brit fodrászok a levágott haj újrahasznosításáért

HírKlikk 2021. július 25. 05:00 2021. júl. 25. 05:00

London régóta ismert a világhírű fodrászairól. Ez az iparág most egy másik fronton újít: az újrahasznosításban.

A környezettudatos fodrászok, szalontulajdonosok egy csoportja arra ösztönzi a szalonokat az Egyesült Királyságban, hogy a hulladékokat – a műanyag és fém csomagolástól kezdve – egészen a hajig, amely komposztáláshoz, energia előállításához vagy akár az olajszennyeződések megtisztításához használható, újrahasznosítsák.

Egy kelet-londoni szalonban Fry Taylor, a Green Salon Collective egyik alapítója megmutatja az érdeklődőknek, hogy egy hajjal töltött pamutháló, amelyet egy motorolajjal szennyezett víztartály felületén végighúznak, azonnal megtisztítja vizet a szennyező anyagtól.

„A haj természetesen felszívja az olajat, és meg is tarja azt, ez fontos tényező" – mondta Taylor, az egykori fodrász.

A haj felszívja az olajat

A szakemberek szerint egy kilogramm haj akár nyolc liter olajat is képes felszívni.

A hajszűrők használatának ötlete az Egyesült Államokban született, és már valódi katasztrófákban is kipróbálták, például amikor egy évvel ezelőtt egy japán tartályhajó elsüllyedt Mauritius partjainál.

Taylor szerint Nagy-Britannia lemaradt a levágott haj újrahasznosításában, ezért tavaly nyáron megalakította az olyan fodrászokból és szalontulajdonosokból álló kollektívát, akik akarnak tenni a bolygó jövőjéért.

„A világ más országaiban vannak újrafeldolgozó rendszerek a fodrászszalonok számára" – mondta Taylor. Az Egyesült Királyságban és Írországban egyszerűen nincs infrastruktúrájuk. Nem várunk még öt vagy tíz évet, amíg a kormányok vagy az önkormányzatok működtetik ezeket a rendszereket, csináljuk meg magunk" – tette hozzá.

Több futballstadionnyi levágott haj

Az Egyesült Királyságban évente 50 futballstadiont tölthet meg a fodrásziparban keletkező hulladék – írja az Euronews.

A legtöbb szemetet, beleértve az alufóliát, a színes csöveket és a vágott haj 99 százalékát, egy hulladéklerakóra szállítják.

Egy másik nagy probléma a vegyi hulladék, például a színezékek és a fehérítők.

„Jelenleg körülbelül 30 000 szalon és további 100 000 szabadúszó van", akik hidrogén-peroxidot és ammóniát öntenek a vízrendszerbe az Egyesült Királyság területén.

A kollektíva arra ösztönzi a szalonokat, hogy ezeket a termékeket egy kis kukában tárolják, amelyet aztán összegyűjtenek és elküldenek egy villamosenergia-termelő létesítménybe.

Adam Reed fodrász, akinek felkapott üzlete van London divatos Spitalfields negyedében, a közelmúltban csatlakozott az újrahasznosítási misszióhoz, és büszkén ismerteti a módszert a vendégeivel.

Hiányzott a fenntarthatóság

„Rájöttem, hogy a szalonokból eddig pont a fenntarthatóság hiányzott, miközben ezt nem is nagyon nehéz megteremteni" – mondja Reed.

„Megvannak a kukáink, mindegyik fel van címkézve, így könnyű eligazodni."

A hajnak, a védőeszközöknek, a fémeknek, a papíroknak és a műanyagoknak mindegyiküknek megvan a maga gyűjtője.

A szalon, amely 120 font díjat (192 dollárt, 140 eurót) fizet azért, hogy tagja legyen a kollektívának, újrahasznosítja a maradék festékterméket is.

Reed egy vagy két font „zöld adót" számít fel a vendégeinek és eddig „nagyon pozitív visszajelzéseket" kapott.

Már hatszáz fodrászat csatlakozott

Az elmúlt évben az Egyesült Királyságban és Írországban mintegy 600 szalon csatlakozott a kollektívához, amely körülbelül 500 kiló hajat halmozott fel.

A vízi utak megtisztítására, májusban egy olajszennyezés tisztítására Észak-Írországban és komposztálásra használták.

A kollektíva 3,5 tonna fémet is gyűjtött, amelyet újrahasznosítanak.

Most azt remélik, hogy a modellt nagymértékben exportálja Európa.

Forrás: Euronews