MSZP: kampány indul a bérszakadék betemetéséért

HírKlikk 2020. február 27. 13:40 2020. feb. 27. 13:40

2020-ban február 27-ére esik az egyenlő fizetés európai napja, amelyet minden évben azon a napon tartanak, amikor a nők végre utolérik a férfiak előző évi fizetését. Jelenleg 58 nappal kell többet dolgozniuk a női munkavállalóknak ugyanazért az éves fizetésért, mint amit férfi munkatársaik kapnak.

Az egyenlő díjazás európai napján, az Európai Szocialista Párt Nőszervezete ezért elindítja a Nemek közötti bérszakadék – Nem játék! elnevezésű kampányát, hogy felhívja a figyelmet, az Európai Unióban jelen lévő, a fizetésekben megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetésre – írja közleményében az MSZP. A párt szerint, sajnálatos módon, a bérszakadék Magyarországon is komoly problémát jelent. A KSH kimutatása alapján, tavaly decemberben a férfiak bruttó átlagkeresete 67 800 forinttal haladta meg a női munkavállalók bérét.
 
A kampány célja, hogy az Európai Unióban olyan kötelező érvényű szabályok szülessenek, amelyek alapján, a nemek közötti bérszakadékot nullára lehet csökkenteni 2030-ig. Ennek érdekében, meg kell határozni az azonos értékű munka értékelésének kritériumait, a nemek közötti fizetéskülönbségek ellenőrzését, a fizetések átláthatóságával kapcsolatos intézkedéseket, továbbá a szabályok be nem tartása esetén alkalmazandó szankciókat is.
 
Az MSZP szerint, ezekkel a lépésekkel garantálható, hogy az unióban minden férfi és nő ugyanazért a munkáért ugyanannyi bért kapjon. Ez az a méltányos bánásmód, amit a nők megérdemelnek.

Forrás: Hírklikk