MSZP: Nagy Imre baloldaliságát nem tudja megbocsátani a jelenlegi hatalom

HírKlikk 2019. június 16. 15:11 2019. jún. 16. 15:11

Az MSZP szerint Nagy Imre baloldaliságát nem tudja megbocsátani a jelenlegi hatalom, ezért száműzte a forradalom miniszterelnökének emlékét.

Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnöknek és társainak 1989. június 16-i újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából kiadott közleményében az MSZP azt írja, hogy 1956-ban a magyar nép nemet mondott a diktatúrára és hitt abban, hogy változtathat a sorsán és elérheti a vágyott szabadságot, jólétet és a demokráciát. Ezeknek a közös céloknak az elérése érdekében Nagy Imre volt az, aki vállalta a történelmi feladatot és a magyar nép oldalára állt.

A közlemény hangsúlyozza: miniszterelnökként volt benne bátorság, hogy Magyarországot a szabadság és a demokrácia útjára vezesse és nemet mondjon a zsarnokságra. Nagy Imre a forradalom leverése után sem volt hajlandó megtagadni a szabadságharc értékeit, inkább meghozta a legnagyobb áldozatot és vállalta a halált.

Az MSZP szerint 61 évvel Nagy Imre és mártírtársainak kivégzése után azt kell látnunk, hogy 1956 történetét a ma hatalmon lévők újra akarják írni, már ott tartunk, hogy ki akarják törölni a történelemből a nemzetért mártíromságot vállaló politikust.

„Nagy Imre baloldali volt és demokrata. Ezt a baloldaliságot nem tudja megbocsátani a jelenlegi hatalom, ezért száműzte Nagy Imre emlékét az állami megemlékezésekről, ezért tüntette el a Forradalom lángját a Kossuth térről, most pedig ezért számolja fel az 1956-os Intézetet” – írja közleményében az MSZP.

Az ellenzéki párt szerint az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett emlékeztetni kell az Orbán-kormányt, hogy nem válogathat 56’ hősei közül! Nem temetheti el a forradalom és szabadságharc miniszterelnökének szellemiségét!

Forrás: Hírklikk