MSZP: Orbánnak fontosabb Putyin, mint a magyar családok

HírKlikk 2023. szeptember 2. 11:30 2023. szept. 2. 11:30

„Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor kormánya számára nem a családok megsegítése, hanem a keleti, autokratikus berendezkedésű államok vezetőinek és azok baráti körének kiszolgálása a prioritás” – mondta szombati sajtótájékoztatóján Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt nőtagozatának elnöke.

A szocialista politikus szerint a súlyos megélhetési válság és az egyre inkább romló életszínvonal következtében mind nehezebb helyzetben vannak a magyar családok. Gurmai Zita felhívta a figyelmet: 2010 óta egy forinttal nem emelték a családi pótlék, a GYES, a GYET, az anyasági támogatás és a babakötvény összegét, ráadásul idén ősztől már nem lesz bölcsődei támogatás sem. 

2019-től kezdődően volt lehetőség GINOP-os pályázat keretében a kisgyermekes családok havi kiadásait akár 40 ezer forinttal is csökkenteni, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket. A támogatás csak akkor járt, ha a szülő visszahelyezkedett a munkaerőpiacra, de az állami bölcsődébe nem tudta beíratni a gyermekét. Voltak olyan kistelepülések – szám szerint 2767 és 13 fővárosi kerület –, ahol automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben – mondta el a politikus.

„Eddig tehát kaphattak támogatást a szülők, ha az államinál drágább bölcsődében jutott csak hely a gyermeküknek, de most már nem” – összegezte Gurmai Zita. „Most már erre sincs pénz, mert az Orbán-kormány nem hajlandó megegyezni az Európai Bizottsággal, pedig idén is sok gyermek marad ki az állami ellátásból férőhelyhiány miatt. Őket szüleik kénytelenek magánbölcsődébe íratni, ez pedig egyre nagyobb anyagi terhet róhat a családokra, különösen idén, ebben az inflációs helyzetben” – tette hozzá.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint hiába hivatkozik arra a kormány, hogy több a férőhely, mint a beíratott gyermekek száma, ha jelentősek a területi egyenlőtlenségek. „Tehát a helyhiány miatt elutasított több ezer kérelmező számára nem nyújt vigaszt, hogy az ország más régióiban volna még szabad hely” – mondta az MSZP nőtagozatának elnöke, aki szerint mindezek miatt Magyarország kormányának mindent el kellene követnie azért, hogy az ország hozzájuthasson az EU-s támogatásokhoz, amelyekből többek között újra biztosítani lehetne az eddig jól működő bölcsődei támogatás finanszírozásának fenntartását.

„Az MSZP ezért arra kéri a kormányt, hogy a legkésőbb szeptember 30-ig állapodjanak meg az Európai Bizottsággal! Az Európai Bizottság elvárásai a magyar kormány felé a legtöbb esetben a jogállamiság helyreállítását és a korrupció visszaszorítását célozzák. Nem kérnek lehetetlent, csak vissza kellene állítani a demokratikus intézményeket” – mondta Gurmai Zita. „Azonban számomra úgy tűnik, hogy a kormánynak Putyin és barátai fontosabbak, mint a magyar családok megsegítése, inkább elveszik a bölcsődei támogatást, minthogy megfeleljenek az uniós normáknak” – tette hozzá. 

„Nekünk, szociáldemokrata értékrendet valló emberek számára a családok megsegítése és az emberek életkörülményeinek a javítása kiemelt feladat. Itt volna az ideje annak, hogy a kormány is tanúsítson felelős magatartást” – mondta a sajtótájékoztatóján Gurmai Zita, aki az ügyben a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez fordult, írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Csák Jánosnak. A képviselő három kérdést tett fel a miniszternek: 

Miért nem egyeznek meg az Európai Bizottsággal?

Önöknek fontosabb a korrupt gazdasági, politikai környezet és antidemokratikus rendszerük fenntartása, mint a magyar családok támogatása?

Miért nem tesznek meg mindent azért, hogy a magyar emberek jobban élhessenek, a magyar családok több támogatáshoz jussanak?

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom