MSZP: összeomlás szélére sodródott a vasúti közlekedés Magyarországon

HírKlikk 2023. július 26. 11:20 2023. júl. 26. 11:20

40-60 éves vonatok közlekednek, miközben a kormány elhalasztotta az új járművek beszerzését. A vasúti közlekedés megreformálása ugyanakkor nem mindig pénzkérdés – hívta fel a figyelmet az MSZP-s Varga László elnökhelyettes szerdai sajtótájékoztatóján.

Európában mindenhol reneszánszát éli a kötöttpályás közlekedés, ezzel szemben Magyarországon az összeomlás szélére sodródott a vasúti rendszer az elmúlt években – mondta Varga László. Az MSZP elnökhelyettese az okokat sorolva elmondta: rengeteg hibás jármű közlekedik, másrészről eleve van egy nagyon komoly járműhiány, nincs is elég megfelelő minőségű jármű a MÁV tulajdonában, illetve a beszerzések is folyamatosan elmaradnak.  

A vasúti közlekedésben évek óta lehet hallani több órás késésekről, de az MSZP elnökhelyettese a sajtótájékoztatóján az utóbbi hetek botrányos eseteit is felhozta: rendszeresen leszakadnak a felsővezetékek Ceglédnél, emiatt az utasok legutóbb erdei túrán vettek részt, de arra is volt példa, hogy a hibás vonatból kiáramló forró levegő és gőz égési sérülést okozott az utasoknak. Sőt, a vonatok annyira elöregedtek, hogy országosan tíz, köztük egy somogyi, a Nagyatád és Somogyszob közötti vasútvonalon szűnik meg a személyszállítás augusztus elsejétől, az utasokat buszra ültetik.

„Egyre-másra hallani a híreket, hogy szinte megfőnek az utasok a MÁV járművein. Ezekben a napokban, hetekben, amikor hatalmas a kánikula, a légjavító és a klímaberendezések sokszor meghibásodnak, néhány járműtípusban pedig az ablakok vagy részben vagy egyáltalán nem nyithatók” – ismertette Varga László. Az MSZP-s politikus szerint a vasutasok szakszervezete jelezte már többször, hogy ez egyre gyakrabban fog előfordulni és ezekre a meghibásodásokra készülni kell. Varga László ezeket a jelenségeket arra vezeti vissza, hogy a járművek karbantartására szánt összegek évről-évre csökkennek.

Problémának nevezte a járműhiányt is. „A meglévő járműpark egy része egészen egyszerűen nem hadra fogható, nem kiállítható” – mondta Varga László, aki szerint annyira elöregedtek bizonyos járművek, hogy már közlekedni is képtelenek, a fővizsgájuk rég lejárt. „A balatoni nyaralójáratokról azt mondja a MÁV, hogy ez egyfajta retrojárat, ami nyilván vasútbarátoknak vagy olyanoknak, akik a közlekedés szerelmesei, jelenthet valamilyen élményt. De a széles utazóközönség számára ez sokszor alacsonyabb komfortfokozattal jár, ami nem elfogadható” – közölte az MSZP-s politikus.

A vontatójárművekkel kapcsolatban elmondta: a villanymozdonyok átlagéletkora már 40 év fölött van. „A V43 sorozatú legrégebbi és még forgalomban levő darabjainak az életkora meghaladta a 60 évet. Egészen elképesztő szám” – fogalmazott Varga László, aki szerint komoly járműfejlesztésre lenne szükség a MÁV-nál, de a hírek szerint a kormány elállt a villanymozdonyok beszerzésétől. Állítása szerint a már folyamatban levő beszerzési eljárásban győztest is hirdettek, a cég rendelkezett a megfelelő üzemeltetési tapasztalatokkal és komoly szolgáltatási színvonalat képvisel, a járművei pedig jól igazodtak volna a MÁV járműflottájába. Az MSZP-s politikus emlékeztetett: a MÁV motorvonatokat szerzett be az elmúlt években, és újra ilyen beszerzéseket tervez a vasúttársaság. Ennek kapcsán Varga László azt mondta: mindez csak félmegoldás, hiszen az új vonatok csak a budapesti agglomerációban közlekednek, a vidék Magyarországát nem érintették. Hangot adott annak a félelmének, hogy az új motorvonatok további beszerzését is leállíthatja a MÁV.

A Magyar Szocialista Párt szerint átfogó reformra van szükség a vasúti közlekedésben Magyarországon – közölte Varga László. Véleménye szerint reneszánszát éli Európa-szerte ez a közlekedési forma, mert fenntartható és környezetbarát. „Mindenhol Európában, tőlünk nyugatabbra fejlesztik a vasutat, egyedül nálunk van ennyire rossz állapotban. Hatalmas, sok évtizedes lemaradásban vagyunk Nyugat-Európához képest, amin haladéktalanul változtatni kell” – szögezte le az MSZP elnökhelyettese. Az MSZP ezért arra szólítja fel Lázár János közlekedési minisztert, hogy fontolja meg végre a szakértők javaslatait, amelyek az elmúlt hónapokban számtalanszor elhangzottak a nyilvánosság előtt. A szocialisták szerint a meglévő rossz struktúrák megreformálása sok esetben nem csak pénz, hanem akarat kérdése is. „Legyen meg ez az akarat a kormányban a reformra!” – mondta Varga László a sajtótájékoztatón.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom