Muhari Judit: az áldozati lét a propaganda eszköze lett

HírKlikk 2024. április 2. 07:45 2024. ápr. 2. 07:45

Ez a szappanoperává süllyesztett történet úgy tragédia, ahogy van, és több szinten jelenik meg. Bár a bántalmazás vádját komolyan kell venni, de olvasva a Facebook-bejegyzéseket, megnézve a majdnem kétórás beszélgetést, nem értem a célját ennek a megmozdulásnak – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Muhari Judit a Népszava újságírója, aki rendszeresen ír gyermekvédelmi kérdésekről.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozott magánéleti történeteit boncolgatva úgy fogalmazott, a gyermekelhelyezési per megtörtént, a válóper lezajlott, büntetőjogi eljárás nincs, az ügyben érthetetlen, hogy egy anya hogyan teheti ki a három gyerekét ennek a borzalomnak. „Sokan elváltak már a világban, de egy „normális” válásnál az az elsődleges szempont, hogy a gyerekek ne sérüljenek. Nem titkolózni kell előttük, hiszen a gyerekek mindig tudják, vagy érzik, ha otthon feszültség van. Ezeket meg lehet velük beszélni, de ország-világ előtt szappanoperává süllyeszteni a történeteket, ez tragédia.”

Határozottan kijelenthetjük, hogy ez az áldozati lét a propaganda eszköze lett, és ez méltatlan azokkal szemben, akik bántalmazásban élnek – tette hozzá Muhari Judit. „A volt igazságügyi miniszterről van szó, vajon milyen üzenete lehet azoknak a nőknek, férfiaknak, akik most szeretnének egy bántalmazó kapcsolatból kilépni? Ha az az ember, aki ebben az ügyben országos szinten tehetett volna valamit, és ő nem tud kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, akkor egy egyszerű állampolgárnak milyen esélye van erre? Óriási felelőssége van Varga Juditnak.”

Az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy az isztambuli egyezmény „nem aláírása” kapcsán azt hallottuk, hogy itthon a nők helyzete remek, a családon belüli bántalmazás és erőszak áldozatai minden segítséget megkapnak. „És akkor most azt hallgatjuk, hogy 16 éve bántalmazó kapcsolatban élt. Akár a Facebookon, akár a Hajdú Péterrel folytatott beszélgetésben attól lett volna hiteles Varga Judit, ha azt mondja, hogy tisztelt társadalom, előállok az én tragédiámmal, és bocsánatot kérek a bicskei otthon áldozataitól, és ezért és ezért írtam alá a kegyelmi törvényt. Ezt a riporternek is meg kellett volna kérdeznie, de ha Varga Judit ezt el szerette volna mondani, akkor kérdés nélkül is elmondhatta volna.”

A megfeleléssel akarják elnyomni a figyelmet a kegyelmi ügyről

Rétvári Bence államtitkár azzal állt elő, hogy március-áprilisban megtörténik a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek vizsgálata – emlékeztetett Muhari Judit. Hozzátette, a napokban nyolc intézményvezetővel beszélt, és senki nem tudott róla, hogy lenne ilyen eljárás. Mint mondta, március vége van, a felének már meg kellett volna történnie. Felhívta a figyelmet arra is, hogy általában nem az intézményvezetők bántalmazzák a gyerekeket, de két-három napos meghallgatásból hogyan derül ki, hogy egy száz kilométerre lévő intézményben történik-e bántalmazás? „Hogy a megelőzésre milyen hangsúlyt fektetnek, arról pedig egy árva hangot nem hallunk, mint ahogy arról sem, hogy azzal a gyerekkel mi történik, akit bántalmaztak, ki segít rajta, a lelkén, a testén? Ezért van a gyermekvédelmi jelzőrendszer, amiről kiderült, hogy nem működik, és ez még csak a jéghegy csúcsa volt. Beszéltem intézményi kollégákkal, és nincs olyan, aki ne tudna bántalmazásról, ami alatt a szexuális abúzust értik.”

Muhari Judit elmondta, tudomásul kell venni, hogy minden jogvédő, gyermekvédő, nővédő szervezet szigorúan szakmai szervezet, nem balos, nem jobbos, nem a politikai irányultság alapján segítenek, támogatnak, mint ahogy ezt a kormány megpróbálja elhitetni. „Nem tudom, hova lehet még ezt fokozni, de abban reménykedem és őszintén remélem, hogy a Varga-Magyar házaspár három gyereke érdekében ennek itt, és most vége van.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom