MUISZ: egyre több akadály hárul el a külföldi utazások elől

Budai Balázs 2021. május 8. 12:20 2021. máj. 8. 12:20

„Olaszország számára kiemelten fontos a turizmus, így számítani lehet arra, hogy hamarosan olyan intézkedések születnek, amelyeknek köszönhetően, az ország ismét fogadhat turistákat” – vélekedett Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője arról, hogy kiderült, a kedvelt utazási célpont nem fogadja el a keleti vakcinák után járó védettségi igazolványt. Hozzátette, szerinte hamarosan bővülni fog azon országoknak a köre, amelyek elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

„Folyamatosan feloldják a korlátozásokat, és egyre több akadály elhárul a külföldi utazások elől” – összegezte az elmúlt napok eseményeit Bakó Balázs. Kiemelte, hogy megszüntették a „szabadidős célú utazásról hazatérő, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók karantén-kötelezettségét” és egyre több országgal köt Magyarország kétoldalú megállapodást a védettségi iratokkal történő utazásról.

A Magyar Távirati Iroda április 20-án közzétette a Szállás.hu és az Ipsos felmérését, ami szerint a lakosság harmada abban bízik, hogy nyáron már elutazhat kikapcsolódni. A szövetség szóvivője megerősítette ezt a trendet és elmondta, hogy az érdeklődések és foglalások száma az új intézkedések hatására érezhetően megnőtt. 

„Korai még pontos tendenciákról beszámolni, de – ha 2019-hez képest kisebb mértékben is – várhatóan sok honfitársunk fogja külföldön tölteni nyaralását” – tette hozzá Bakó.

Mint a napokban kiderült, a magyarok egyik közkedvelt utazási célpontja, Olaszország, egyelőre csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett védőoltásokat fogadja el. Ez azt jelenti, hogy akit a kínai vagy az orosz vakcinával oltottak be, azt továbbra is csak negatív PCR-teszt produkálása után engedik be az országba. A szövetség szóvivője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy még zajlanak az egyeztetések az Európai Unión belül és mivel „Olaszország számára kiemelten fontos a turizmus, így számítani lehet arra, hogy hamarosan olyan intézkedések születnek, amelyeknek köszönhetően az ország ismét fogadhat turistákat”.

Bakó megjegyezte, hogy már most is lehet utazni magyar védettségi igazolással „Szerbiába, Montenegróba, Szlovéniába, Bahreinbe és néhány napon belül már Horvátországba is, de ezen országok köre folyamatosan bővül”.

A szóvivő szerint idén Görögország, Horvátország, Törökország, Egyiptom, Tunézia és Marokkó számít elsődleges célpontnak a magyarok számára, de ha minden jól alakul, akkor Olaszország és Spanyolország is felkerülhet erre a listára. Amennyiben védettségi igazolvánnyal utazunk ezekbe az országokba, akkor a hazaérkezéskor sem terhel minket PCR-tesztkötelezettség és karanténba sem kell vonulnunk.

A hazánkba érkező turistákra is hasonló szabályok várnak, mint a külföldre utazó magyarokra.
„Azon országok védettségi igazolvánnyal rendelkező állampolgárai, amelyekkel kölcsönös megállapodás született a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról, karantén, illetve PCR-teszt nélkül beutazhatnak Magyarországra. Akik nem ezen országokból érkeznek szabadidős turisztikai céllal, rájuk egyelőre a karantén- és/vagy a PCR-tesztkötelezettség vonatkozik” – részletezte Bakó