Müller Cecília megmondta az őszintét: nyáron nyaralunk, télen telelünk

Föld S. Péter 2021. január 19. 19:50 2021. jan. 19. 19:50

Müller Cecília végre tiszta vizet öntött a pohárba: közölte a magyar emberekkel, hogy azoknak higgyenek, akik igazat mondanak, és ne azoknak, akik nem mondanak igazat. Bár az országos tiszti főorvos asszonyság nem említette, ez a megszívlelendő bölcsesség azért vált időszerűvé, mert az „oltakozással” szemben nagy a bizalmatlanság, és számos téveszme kering a köztudatban.

„Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején. A járvány okozta terhek mellett erre semmi szükség". A tiszti főorvos szerint „sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért – különösen az idősektől – azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.”

Helyes a dörgés, oroszlán. Már régóta vártunk egy ilyen őszinte hangra, épp ideje volt, hogy valaki megmondja a magyaroknak, elsősorban az idős embereknek, hogy kinek higgyenek és kinek ne. Aki hazudik, annak nem szabad hinni, aki igazat mond, annak viszont igyuk minden szavát.

Ha tehát az országos tiszti főorvos azt mondja, hogy ügyeljünk a higiéniára és gyakran mossunk kezet, akkor ezt akár szentírásnak is vehetjük, míg ha valaki ennek az ellenkezőjéről próbál meggyőzni bennünket, akkor kezdjünk el gyanakodni. Ha valaki azt mondja, hogy hideg időben öltözzünk rétegesen, vegyünk sapkát, sálat, és ha fázik a kezünk, kesztyűt is húzzunk, akkor fogadjuk meg a tanácsait. Ne azokra hallgassunk, akik azt mondják, hogy minél hidegebb van, annál lengébben öltözködjünk.

E két példával mindössze arra szerettünk volna rávilágítani, hogy messzemenően egyetértünk Müller doktornővel. Még akkor is, ha vannak bizonyos fenntartásaink. Például az, hogy senki nem azzal kezdi a mondandóját, hogy emberek, én itt most hazudni fogok nektek. Ne hallgassatok rám, mert amit mondok, nem igaz, ráadásul káros, inkább azokra hallgassatok, akik nem hazudnak nektek, mindig az igazat mondják, és a javatokat akarják. (Nem a javaitokat, hanem a javatokat!)

Müller doktornő nem mondta meg konkrétan, hogy mire gondol, de feltételezésünk szerint, azokra a vitákra, tévhitekre, és az ezekben megnyilvánuló bizalmatlanságra utalt, amelyek a különböző vakcinákkal kapcsolatban elterjedtek. Hogy a kormány épp azt a vakcinát kívánja ráerőltetni a hatvan évnél idősebb magyar emberekre, amellyel a beoltásukat még maga a gyártó sem javasolja. 

Legalábbis, így tudtuk eddig, ez volt az igazság. De mostantól ez is másképp van, mert Szijjártó Péter külügyminiszter a kamerák elé állt, mélyen a nemzet szemébe nézett, és azt mondta: a 60 éven felülieket is be lehet oltani a kínai vakcinával.

Ha ő mondja, neki elhihetik. Szijjártó Péter tanult szakmája szerint közgazdász, foglalkozását tekintve pedig, miniszter. Nem orvos, nem biológus, nem is virológus, viszont, akárcsak a főnöke, Orbán Viktor, mindig igazat mond. Neki tessék hinni, és nem azoknak, akik arra próbálják rávenni Önöket, hogy nyáron hideg van, télen pedig meleg.