Muníció Orbánnak a migránsozáshoz és nemzeti szuverenitásozáshoz

HírKlikk 2019. november 8. 19:15 2019. nov. 8. 19:15

Bővíti az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) személyi állományát és műszaki eszközparkját az EU, a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos intézkedései részeként – döntött az Európai Unió Tanácsa. Az őrség felhatalmazása is bővül, hogy támogatni tudja a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket. Nem tudni, hogy Orbán Viktor ennek örül-e vagy sem, ám kapóra jöhet „az öreg harcosnak”, hiszen új munícióhoz jut a migránsozáshoz és a nemzeti szuverenitás mantrázásához.  

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök alig több mint egy éve az uniós állam- és kormányfők salzburgi csúcstalálkozóján. Pedig akkor még a most elfogadott – az Őrség lehetőségeit és tevékenységét bővítő – rendelet meg sem született.

De mi is ez az egész?

A rendelet értelmében a külső határok igazgatása és a válságokra való reagálás céljából egy készenléti alakulat áll majd a Frontex rendelkezésére. Ez 2021-től kezd felfejlődni, mire, 2027-re tízezer fős műveleti személyzetből áll majd. Az alakulatot egyrészt a Frontex, másrészt a tagállamok műveleti személyzetének tagjai fogják alkotni hosszú távú kirendelések, illetve rövid távú bevetések keretében. Ezenkívül 2024 végéig része lesz egy gyorsreagálású állomány is.
A Frontex technikai és műveleti segítséget fog nyújtani a tagállamoknak a visszaküldési műveletek során. Az ügynökség valamely tagállam kérésére vagy saját kezdeményezésre, az adott tagállammal egyetértésben nyújt majd támogatást. Ez a támogatás a visszaküldés valamennyi területére kiterjed majd, a visszaküldést előkészítő tevékenységektől a visszaküldést és a megérkezést követően végzett tevékenységekig – jelentették ma be.

Magyarok is küldenek őröket?

Egy korábbi jelentésből az derült ki, hogy az állandó alakulat az ügynökség által felvett határőrökből és partiőrségből, továbbá a tagállamok által kötelezően delegált munkaerőből áll majd.
Magyarországnak jövőre összesen 173 fővel, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez. Emellett a hirtelen jelentkező határvédelmi feladatok kezelésére gyorsreagálású tartalékos egységet is felállítanak, amelybe Magyarország további 65 főt küld majd. Ez az Európai Parlament és Tanács márciusi politikai megegyezése kapcsán derült ki.

Orbán és Frontex

Érdemes visszatekintenünk arra, hogyan reagált az akkor még csak tervként ismertekre Orbán Viktor. A Magyar ügyvéd blog gyűjtötte tavaly csokorba a magyar miniszterelnök által ezzel kapcsolatos kijelentéseit. Amelyek bizony – van, ki ezen egyáltalán meglepődik? –  az állápont változását tükrözi.

2015-ben Orbán támogatta az Európai Tanácsban a javaslatot, amely szerint a határellenőrzés ugyan nemzeti hatáskör, de ha valamely tagállam nem tesz eleget ennek a kötelezettségének, egy közös uniós egységet vezényelhessenek a határára.


2016-ban még változatlanul azt hangoztatta, hogy „Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait...Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja”.

2017-ben Orbán azt javasolta, hogy ne a kötelező kvótával foglalkozzanak, hanem az Európai Unió területére irányuló illegális migráció megfékezésével. Az Európai Bizottság elnökének írt szeptemberi levelében hangsúlyozta, hogy a „magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön”, s kérte Jean-Claude Junckert, hogy a brüsszeli testület ötven százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez.
2018-ban a FRONTEX mára már sínen lévő bővítése ötletére reagálva már arról beszélt, hogy  az EU-s határőrizetről szóló Merkel-javaslat célja, hogy az EU határain lévő országok ne maguk dönthessék el, hogy kit engednek be az országba. Tehát a nemzeti szuverenitásunk egy újabb szeletéről kellene lemondanunk.

Ezzel szemben áll persze a valóság, amint az az EU által a Frontexet érintő új rendelet kapcsán kiadott összegzés ismertetőben  olvasható. Eszerint tehát az Őrség:

  • nem sérti a nemzeti szuverenitást

  • nem veszi át a tagállamok határőrizeti felelősségét

  • nem veszi át a nemzeti határvédelmi egységek helyét és szerepét 

  • nem indít egyoldalú akciókat a tagállamok határánál

Ezzel szemben eddigi tevékenysége során a Frontex:

  • a menekültválság idején ötször volt kénytelen növelni kitelepített embereinek a számát Európában

  • 2015 óta 760 ezer embert mentettek meg a közreműködésével a vizeken

  • az állandó alakulatainak a bevetésével felmerülő költségeket az Ügynökség fedezi. Csakis a tagállam kérésére történik ilyen bevetés

  • A tízezer határőr mindösszesen a tagállamok határőr-állományának a 8,7 százalékát teszi majd ki.

Forrás: Hírklikk