Na, mi újság, Weber úr?

Föld S. Péter 2019. március 12. 06:54 2019. márc. 12. 06:54

Sok szeretettel üdvözöljük Önt Budapesten Weber úr, és gratulálunk ahhoz, hogy a mi szép fővárosunkat választotta uticélul.

Mint bizonyára tudja, Budapest nagy kulturális hagyományokkal rendelkező város, nem mellesleg, távolról sem olyan koszos, mint a Lázár János videóján látható Bécs, és nem is annyira veszélyes, mint azok a nyugat-európai nagyvárosok, amelyekben a magyar kormány állítása szerint egymást érik a no-go zónák.

Ha felmegy a Várba Weber úr, ne felejtsen el gyönyörködni a szinte semmi mással össze nem hasonlítható panorámában. Ugyanezt tudjuk Önnek tanácsolni, ha a Gellért hegyet választja, a kilátás onnan szintén csodaszép, jó időben igen messzire ellátni. A Dunát átszelő hidak egytől egyig csodálatosak, különösen figyelmébe ajánlanánk a Széchenyi Lánchidat, amelynek névadója nem csupán erre a hídra, de a Magyar Tudományos Akadémiára is jelentős mennyiségű pénzt adott. Mint bizonyára hallott róla Weber úr, nálunk mostanában viták vannak a kormány és az akadémia tudósai között. Ez ne befolyásolja Önt Weber úr, érezze jól magát nálunk, gyönyörködjön a szép épületekben és igyekezzen nem arra gondolni, hogy ezek a házak már nincsenek olyan jó állapotban, mint ami eredeti megjelenésük alapján megilletné őket.

Budapesten még mindig sok zöldterület van, de már korántsem annyi, mint néhány évvel ezelőtt. A városligeti sétát az Ön  helyében most kihagynánk, gyakran járunk arra, higgye el, elkeserítő állapotok vannak arrafelé. Nemcsak hogy kivágtak egy csomó fát, de a Liget nem elhanyagolható részét építési területté nyilvánították, ha véletlenül mégis arra téved, vigyázzon, mert a biztonsági őrök nagyon marconák és már több embernek okoztak kisebb-nagyobb egészségkárosodást.

Budapest belvárosa szintén szép, ki ne hagyja, Weber úr. A bulinegyednek nevezett rész például valószínűleg az egész világon egyedülálló látványosság, nagy valószínűséggel ugyanis sehol máshol nem fordul elő, hogy a mulatozó, italozó, magukat jól érezni akaró vendégek  olyan helyen hangoskodhatnak és szemetelhetnek ahol egyébként lakók is élnek. A szemét különösen visszatetsző ebben a városrészben Weber úr, mert bár a fővárosnak évente közel 7 milliárd forint bevétele van a bulinegyedből, arra alig szán valamennyi pénzt a főváros vezetése, hogy a területet valamennyire is tisztán tartsa.

Nem tudjuk, az Önök hazájában mi a szokás, de Budapesten az önkormányzati választás közeledtével a főpolgármester rájön arra, hogy a város lakói nem csupán szavazni, de élni is szeretnének. Ilyenkor a Balaton fölé száműzi a békeidőkben a fővárosiaknak sok kellemetlenséget okozó Red Bull Air Race bemutatót, és megígéri, hogy éjszakánként repülési tilalmat rendel el a Liszt Ferenc zeneszerző nevét viselő repülőtéren.

Lát majd az utcán mindenféle plakátokat Weber úr, köztük olyanokat is szép számmal, melyeken az Ön ismerősei, Soros és Juncker urak szerepelnek, nem túl előnyös színben feltüntetve. Ne törődjön ezekkel a plakátokkal Weber úr, az üzenetük, miszerint Brüsszel dögöljön meg, de előtte még kapja be, nem Önnek szólnak, hanem azoknak a magyaroknak, akiktől azt várja a Fidesz, hogy rájuk szavazzanak a májusi Európai Parlamenti választáson.

Azt hallani Weber úr, hogyha ideje engedi, Orbán Viktorral is találkozni fog. Ön felnőtt ember Weber úr, bizonyára tudja, hogy mit csinál, de azért fogadjon el egy jó tanácsot: ha mégis összefutna ezzel az emberrel, legyen vele nagyon óvatos. Még a búcsúzás előtt nézze a meg a zsebeit, hogy minden értéktárgya megvan-e. A magyarok, Weber úr, már többször megszívták vele, hogy mást ne mondjunk, háromezer milliárd forint nyugdíjpénztári megtakarítást vett el tőlük, de honfitársaink inkább büszkék, mint okosak, ezért Orbán úr ezt a csínyt a többihez hasonlóan megúszta.

Érezze jól magát Budapesten Weber úr, szívesen látjuk máskor is, például akkor, amikor már nem lesz Orbán lesz a miniszterelnök.