Náci beszéd Orbán szájából: ingyenélőknek nevezte a romákat

Föld S. Péter 2020. január 10. 10:30 2020. jan. 10. 10:30

„...De ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom, hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgoznom.” Így kommentálta Orbán Viktor a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberi jogerős döntését, miszerint a gyöngyöspatai általános iskolában a szegregált (elkülönített) oktatás gyakorlata sértette a roma diákok jogait, akiknek ezért évenkénti és személyenkénti bontásban, összesen mintegy százmillió forint kártérítést kell fizetni.

Bár Magyarország jelenlegi miniszterelnöke soha nem dolgozott jogászként, mégiscsak jogvégzett embernek mondható, így, ha máshonnan nem, egyetemi tanulmányaiból tudhatja, hogy a kártérítés nem egyenlő a munkabérrel. Ebből a megközelítésből azt kell mondanunk, hogy Orbán megfogalmazása cinikus, kirekesztő, és alkalmas arra, hogy tovább növelje a romákkal kapcsolatos negatív előítéleteket. Orbán mondatai ugyanis azt sugallják, mintha az érintett romák szándékosan idézték volna elő a szegregációjukat, így próbálván anyagi előnyökhöz jutni.

Vannak ilyen és hasonló nézetek a társdalomban. Leginkább a zsidókkal kapcsolatban hangoztatják azok, akiket a köznyelv náciknak nevez. Ők vagy tagadják a holokausztot, vagy nem tagadják, de azt állítják, hogy azt a zsidók maguk idézték elő, mégpedig abból a célból, hogy sajnálatot keltsenek maguk iránt. Ettől maximum nagyságrendben különbözik az, amit Orbán a csütörtöki sajtótájékoztatón elővezetett, ám tartalmában ugyanaz a náci beszéd. Azt sugallja ugyanis, hogy a gyöngyöspatai roma közösség összedugta a fejét, hogy miként is lehetne munka nélkül jelentős jövedelemre szert tenni.

Arra jutottak, hogy erre a szegregáció a legjobb terep, vagyis az, hogy már gyerekkorukban hátrányos helyzetbe hozzák magukat, mely hátrányokat aztán egy életen át görgetik maguk előtt, és olyan élethelyzetbe kerülnek, amelyből kitörni gyakorlatilag lehetetlen. Ezt az ördögi tervet fundálták ki Orbán szerint évekkel ezelőtt a gyöngyöspatai romák, vagyis, előre megfontolt szándékkal elkövetett haszonszerzésből hátrányos helyzetbe hozták magukat, hogy majdan egy bírósági döntés nyomán, munka nélkül mesés jövedelemhez jussanak.

Várjuk Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), a Lungo Drom, valamint az összes roma és nem roma szervezet tiltakozását. Várjuk Orbán Viktor bocsánatkérését.