Náci relikviákat gyűjtő, karlendítő képviselő is csatlakozott Orbánék EP-frakciójához

HírKlikk 2024. július 9. 08:30 2024. júl. 9. 08:30

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába. Céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően hétfőn.

A pártcsoporthoz a Fidesz tíz képviselője mellett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 1, a francia Nemzeti Tömörülés 30, a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

Az rtl.hu cikke szerint a cseh Eskü és Motorosok nevű szélsőjobboldali párt listavezetője, a korábban autóversenyzőként befutott Filip Turek neve jól ismert hazájában. Az általa vezetett lista a szavazatok 10,26 százalékát kapta meg, két helyet szerezve az EP-ben. A politikusról több cseh médium is közölte azt a képet, amelyen náci karlendítést mutat be vezetés közben. Illetve előkerült régi sofőrsisakja is, amit a görög szélsőjobboldali Arany Hajnal jelképe díszít. (Ez az a párt, aminek szinte komplett vezetését elítélte 2020-ban a görög bíróság szervezett bűnözés miatt). 

Turekről a kampányban még azt írta meg a cseh media:

– Korábbi Facebook-posztjában „arany apucinak” nevezte Adolf Hitlert.
– Lelkes gyűjtője a horogkeresztes, és az SS-relikviáknak.
– Házát Adlerhorstnak, vagyis Sasfészeknek becézi. Ezt a bunkert a náci Németország fő katonai parancsnoki központjaként tervezte Albert Speer Hitlernek, később Hermann Göring használta.
– Elmondása szerint mindig 88 liter benzint tankol autójába, „mert az olyan kerek szám”. A 88 népszerű neonáci kód, az ábécé nyolcadik betűjére utal, ami a H.

Turek arról beszélt a választás után, hogy ő valójában nem neonáci, csak túlságosan „éles, és brutális a humorérzéke”, valamint fiatalon több hibát is elkövetett. A választások előtt még a rendőrség is nyomozást indított ellene gesztusai miatt, ezután a politikus visszalépett a további nyilvános vitázástól. Azonban ő szerezte meg az országban a legtöbb, 152 ezer úgynevezett „preferenciális szavazatot” az összes induló képviselő közül.

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom