Megbillent a Fidesz népszerűsége és Orbán Viktor hitelessége

HírKlikk 2021. január 28. 14:50 2021. jan. 28. 14:50

A Szociális Demokráciáért Intézet január 20-21-én 10 ezer fős országos reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz utat tévesztett.

A decemberi politikai közvélemény-kutatások döntő többsége már rögzítette, hogy mintegy másfél évvel a következő országgyűlési választások előtt, a Fidesz-KDNP elvesztette vezető helyét az MSZP, Párbeszéd, DK, Jobbik, Momentum, LMP alkotta demokratikus ellenzéki szövetséggel szemben. A kutatások már hibahatáron belüli ellenzéki vezetést mértek a legtöbb esetben, leszámítva természetesen a kormánypártokhoz közelállónak tartott kutatóintézeteket.

A Szociális Demokráciáért Intézet mostani kutatása már a hibahatárt jóval meghaladó nagyságú támogatottságot mért az ellenzéki lista esetében az összes szavazó körében. Az önálló pártpreferenciák esetében pedig a hat ellenzéki párt összesített támogatottsága mintegy 15 százalékkal haladja meg a Fidesz-KDNP támogatottságát.

A kutatás eredményének valószínűségét egy olyan adat erősíti meg, amilyen Orbán Viktor eddigi miniszterelnöki ciklusai alatt nem fordult elő. A választók 63 százaléka szerint a miniszterelnök nem veszi figyelembe „a zemberek” véleményét. Úgy tűnik, hogy a kormánypárti botrányok (Borkai-, Szájer-ügy, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselők elleni vádemelések), a Covid19 járvány elleni gazdaságvédelmi intézkedések alig-alig érezhető hatása, az azt kísérő korrupciós gyanú, az uniós vétó körüli hercehurca megtépázták a miniszterelnök nimbuszát. A járvány egészségügyi kezelése, az oltások körüli szerencsétlenkedés nem csak a kormánypárt támogatottságát csökkentették, hanem az abba „beleálló” Orbán Viktor hitelét is kikezdték. Nem lehet véletlen, hogy a kormányhoz közelálló kutatóintézet utoljára 2020. júliusában publikált a miniszterelnök népszerűségére vonatkozó adatot.


A kormányváltásról

A lakosság 53 százaléka véli úgy, hogy demokratikus választáson leváltható a jelenlegi kormány. Óriási felelősséget ró azonban a politikusokra, hogy a lakosság 47 százalékának álláspontja szerint nem váltható le demokratikus választáson a Fidesz-KDNP. Leginkább a községekben élők körében erős ez a vélemény. Reményt ad viszont az az adat, amely szerint a kormánypárti szavazók 30 százaléka osztja az ellenzéki szavazók 70 százalékának álláspontját: demokratikus választáson leváltható a jelenlegi kormánypárt.

A szavazópolgárok 51 százaléka már az ellenzéki pártok szövetségének győzelmét várja. A férfi szavazók, a felsőfokú végzettségűek és a budapestiek tartják lényegesen esélyesebbnek az ellenzéki szövetséget. A kormánypárti támogatók 12 százaléka szerint is győzelmi esélye van az ellenzéki szövetségnek.


Nő az esély és a remény

Hosszú utat kell bejárniuk azonban az ellenzéki szövetség pártjainak ahhoz, hogy bizonyítsák, közösségük alkalmas az ország ügyeinek vitelére. A bizalom megvan irántuk, a reményt felkeltették – bizonyítja ezt az ellenzéki lista egyre növekvő támogatása –, és a többség (51 százalék) már most is úgy véli, hogy alkalmasak az ország ügyeinek vitelére. A férfiak, a 60 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek, a budapestiek és a megyeszékhelyen élők bíznak leginkább a szövetséget kötött ellenzéki pártok kormányzóképességében. Legkevésbé a községben lakók szerint alkalmasak az ellenzéki pártok a közös kormányzásra. Ennek ellenére, ott is 44 százalékos a kormányzati alkalmasságuk iránti bizalom. Még a Fidesz-KDNP szavazók 13 százaléka is alkalmasnak tartja az ellenzéki koalíciót az ország ügyeinek intézésére.

A választópolgárok 82 százaléka a jelenleginél szorosabb együttműködést tartana kívánatosnak az ellenzéki pártok között. Különösen figyelemreméltó, hogy az ellenzéki pártok listájára szavazók 89 százaléka gondolja így.