Nagy változás jöhet jövő nyártól a magyar boltokban

HírKlikk 2023. október 20. 05:30 2023. okt. 20. 05:30

Nagy változás jöhet jövő nyártól a boltokban: a papíralapú nyugta mellett 2024 júliusától már arra is lesz lehetőségünk, hogy az okostelefonunkra kérjük a digitális verzióját, az előzetes tervek alapján 2028-tól pedig minden vásárlásnál szükségünk lesz a mobilunkra is.

Néhány hónappal ezelőtt fontos újításra derült fény a bolti vásárlások kapcsán: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy olyan rendszer bevezetését tervezi, ami – hosszú évek átmeneti időszaka után – előbb-utóbb teljesen megszünteti a papír alapú nyugtákat.

A projekttel kapcsolatos tudnivalókat Mizsányi Attila, a NAV Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztályának vezetője mondta el egy szakmai konferencián. A Portfolio szerint jelenleg az alábbi információk állnak rendelkezésünkre:

– az e-nyugta 2024 júliusában indulhat el,
– az indulást követően négy évig tesztidőszak lesz, ahol párhuzamosan működik majd az e-nyugta és a papíralapú nyugta intézménye,
– a vásárlónak nem lesz szüksége külön regisztrációra, csupán egy okostelefonra és egy applikációra (ez utóbbi esetében egy hivatalos NAV-os alkalmazás is rendelkezésre fog állni, de lesz lehetőség más appok fejlesztésére is).

A tájékoztató alapján a rendszer alapjaiban megváltozik: nem a papíralapú nyugta lesz digitális, hanem a nyugták lesznek eleve elektronikusan hitelesek, a vásárló kérésére papír alapon is ki lehet majd őket állítani. A folyamat valahogy így fog majd kinézni: a vásárló az applikáción megnyit egy QR-kódot, amelyet a pénztárnál leolvasnak. A vásárlást követően a nyugta felkerül a NAV-nál elérhető Nyugtatárba, a dokumentumok pedig innen lesznek letölthetők.

A konferencián az is kiderült, hogy a NAV nem fogja látni a vásárlók adatait, a kereskedő azonban igen – de csak a vásárló beleegyezésével. Az eladó emellett más dokumentumokat is csatolhat majd az e-nyugta mellé. Az új pénztárgépeket a kereskedőknek kell majd beszerezniük 2028 közepéig.

Budai Mátyás, az RSM Hungary adószakértője a Porfolio kérdésére elmondta, hogy az e-nyugta bevezetése mindenképpen felvethet jogi problémákat – különösen az adatvédelem és a vásárlói jogok területén, ugyanakkor pozitív hozadéka is van a digitalizációnak. Az e-nyugták ugyanis nem vesznek el, vagy rongálódnak meg úgy, mint a papír alapú társaik, ez pedig egyszerűbbé teheti a pénzvisszatérítés és az árucsere folyamatát.

Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője a témával kapcsolatban elmondta, hogy a mobiltelefonos megoldás jó, a NAV pedig azokra is gondolt, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, hiszen 2024 és 2028 között átmeneti időszak várható. Lesznek olyan generációk, amelyeknek nehéz lesz a teljes átállás, 2028-ra azonban várhatóan szinte minden korosztály át fog tudni állni az e-nyugta rendszerére.

Ugyanakkor feltehetően még mindig lesznek olyanok 2028-ban is, akik nem rendelkeznek okostelefonnal. Azt nehéz megmondani, hogy számukra milyen megoldást javasol a NAV, hiszen pontos jogszabályokat még nem láttunk.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom