Nagyheti gazdasági jóslatok

Dr. Dávid Ferenc       2020. április 10. 03:00 2020. ápr. 10. 03:00

2020. április 7. Továbbra is hiszünk abban, hogy Magyarország még idén is két-három százalékkal növekedni tud – ez történelmi bravúr lenne – zárta beszédét a jegybankelnök, bejelentve, hogy az MNB új 20 forintos érme kibocsátásáról döntött. A járvány leküzdésében szerepet vállalóknak állítanak emléket a rajta szereplő, „tisztelet a hősöknek” felirattal. Matolcsy szavait a vg.hu-n olvastam.
2020. április 9. A kormány három százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2020-ban – árulta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban. A miniszter arról is beszélt, hogy szükség esetén, készek módosítani a friss 2,7 százalékos költségvetési hiánycélon is.

Állításaim:

  • két befolyásos közgazdász, hosszú évtizedek óta felsővezetői beosztásban;

  • mindkettő megbízható Fidesz-káder, Orbán Viktor bizalmasai;

  • egyikük sem pályakezdő (Matolcsy 65 éves, Varga 55 éves);

  • alig van vállalati gyakorlatuk: 30 /Varga/, 40 /Matolcsy/ éves pályafutásukat a parlamentben, az államigazgatásban, pénz – illetve kutató intézetekben töltötték,;

  • az általuk vezetett intézményekben (MNB, PM) hatalmas szakmai apparátus segíti munkájukat.

Kérdéseim:

  1. Miként fordulhat elő, hogy két állami intézmény vezetőjének pillanatnyi prognózisa még az előjel vonatkozásában sem stimmel, hiszen Matolcsy gazdasági növekedésre tippel (+), míg Varga jelentős visszaeséssel számol (-)?

  2. Melyikük a közgazdasági sarlatán? Ha nem tudják megbízható módon „belőni” a gazdasági pálya ívét, akkor minek jövendölnek?

  3. Mivel csak egyiküknek lehet igaza (vagy növekedés, vagy csökkenés lesz), milyen következményre számíthat az, aki még az irányt sem találta el?

Egyébként meg tényleg „tisztelet a hősöknek”, de ezt nem az elértéktelenedett 20 forintos érmére kellene rávésni. A járvány elleni védekezésben élenjárók ennél sokkal többet érdemelnek.