Nagykövetet csinálnak a honvédség lemondott parancsnokából

HírKlikk 2021. június 11. 06:39 2021. jún. 11. 06:39

Katarba küldik Korom Ferenc vezérőrnagyot, aki a közel-keleti arab emírség fővárosában, Dohában nagyköveti posztot tölt majd be – értesült a hvg.hu.

Külföldi megbízatást kap a Honvédség nemrég leváltott főparancsnoka: Korom Ferenc Katarban lesz nagykövet – értesült külügyi forrásból a hvg.hu

Katar a Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten fekvő, olajban gazdag miniállam. Fővárosában, Dohában magyar nagykövetség és konzulátus is működik. A jelenlegi nagykövetet, Fodor Barnabást – Korom érkezése miatt – a portál forrásai szerint Ománba vezénylik át. 

Korom Ferenc téma volt a csütörtöki kormányinfón is, ahol a hvg.hu kérdésére Orbán a tábornokot úgy jellemezte: „kiváló ember, sokat fogunk még együttműködni". 

Váratlan lépés volt, amikor május végén a honvédelmi miniszter javaslatára az államfő felmentette a Korom Ferencet. A szaktárca közölte: Korom maga kérte a felmentését, mivel „a 2018-ban rábízott feladatokat jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte és sikeresen vezette a honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.”

Néhány nappal később már be is iktatták Korom utódját: Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium addigi helyettes államtitkára lett az új főparancsnok. 

A honvédség éléről megbízatásának lejárta előtt távozó Korom Ferenc lemondása körül számos még a kérdőjel. A hvg360-on megjelent cikk szerint a sok százmilliárdos fejlesztés sem oldotta meg a honvédség legégetőbb problémáját, a többezres emberhiányt, ez pedig olyan töréseket okozhatott a szervezetben, amely végül a vezérkar lefejezéséhez vezetett.

Forrás: hvg.hu