Több a koronavírusos magyar egyetemista, mint tavasszal

HírKlikk 2020. augusztus 28. 05:00 2020. aug. 28. 05:00

Úgy tűnik, hogy az egyetemisták körében nagyobb a koronavírus-fertőzöttség, mint az elmúlt szemeszterben, így akár a tervezett intézkedések szigorítására is szükség lehet ősszel – mondta az InfoRádiónak a Hallgatói önkormányzatok országos konferenciájának sajtófőnöke.

Budai Marcellt azután kérdezte az InfoRádió, hogy a Corvinus, a Szent István és a Pécsi Tudományegyetem gólyatáborában is találtak koronavírusos diákokat.

Budai Marcell szerint, minden oktatási intézmény nagyon szigorú keretek között, szervezetten készült a gólyatáborokra, számtalan eljárást életbe léptetve, hogy a gólyák a legnagyobb biztonságban legyenek. Gondolva itt akár a kötelező maszkhasználatra, a programelemek zömének nyílt térben való átcsoportosítására, vagy akár a tábori idő lerövidítésére, kettébontására, hogy minél kevesebb diák tartózkodjon egy helyen. Sőt, több egyetem döntött úgy, hogy egyáltalán nem szervezi meg a gólyatáborát, hiába tette azok megtartását az operatív törzs, illetve a kormány döntése lehetővé.

Budai Marcell nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, bölcs döntés volt-e táborokat szervezni a kialakult helyzetben, tekintve, hogy azt alapvetően járványügyi kérdés, és nem felsőoktatási ügynek tekinti a HÖOK, mint fogalmazott, erre a hatóságok hivatottak válaszolni. Az viszont szerinte látszik, és ezt a gólyatábori tapasztalatok is alátámasztják, hogy jelenleg a fiatalság, az egyetemi korosztály körében nagyobb arányban fordulnak elő fertőzöttek, mint a tavaszi félévben.

A HÖOK sajtófőnöke egyetért azzal, hogy a hallgatók egészsége védelmében indokoltak lehetnek a szigorúbb intézkedések. Jelenlegi állás szerint, az intézményeken belüli maszkhasználat általános lesz, az előadásokat pedig úgy kell megszervezni, hogy a másfél méteres távolság biztosítva legyen, máskülönben online streamelni lesz szükséges azokat. Előírás az intézmények részére a gyakran megérintett felületek folyamatos fertőtlenítése, ahogyan a kollégiumi beköltözésekkor is jelentős szigor lép életbe.

Forrás: InfoRádió