Nagyobb összegű készpénzt találtak a járdán, egy fa tövében Baranyi Krisztináék

HírKlikk 2024. április 17. 18:40 2024. ápr. 17. 18:40

A Középső-Ferencvárosban talált pénzt leadták a rendőrségen.

„Ma, dél körül, Középső-Ferencvárosban egy berlini delegációt kísérve, nagyobb összegű készpénzt találtunk a járdán, egy fa tövében" – osztotta meg szerda délután Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületének polgármestere a közösségi média oldalán, vette észre a HVG.

Hozzátette, a talált pénzt leadta a rendőrkapitányságon, és ott tud majd jelentkezni a tulajdonosa. Természetesen nem árt, ha az illető igazolni is tudja, hogy az összeg valóban az övé, ő veszítette el.

Magyarországon a polgári törvénykönyv szabályozza, hogy mit kell tenni a talált tárgyakkal. Ebben többek között az áll, hogy a megtaláló köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételére jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni, amennyiben közterületen történt mindez.

Amennyiben pedig „a közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni”.

Hozzá kell tenni, ha nem cselekszünk megfelelően, annak következményei is lehetnek. Az elmúlt években pedig több olyan eset is volt, amikor valaki zsebre tette a pénzt, amit talált, és ezért felelősségre is vonták, például lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás.

Forrás: HVG