Nagyon berágott a magyar kormány, Norvégiának annyi

Föld S. Péter 2021. szeptember 23. 17:35 2021. szept. 23. 17:35

Nem lennék meglepve, ha Szijjártó Péter külügyminiszter berendelné hivatalába a norvég nagykövetet, ahol közölné vele, hogy dögöljön meg, majd búcsúzásként, a diplomáciai protokollt mellőzve, jól fenékbe rúgná. Ezek a norvégok ugyanis már megint nem férnek a bőrükbe, és odáig fajultak, hogy velünk, magyarokkal akarnak bajuszt akasztani. A Norvég Alap körüli vitákról beszélünk egyébként, arról a 77 milliárd forintról, melynek, norvég közlés szerint, Magyarország véglegesen búcsút mondhat.

Az előzmények ismertek: hónapokig ment a vita a Norvég Alap Magyarország számára esedékes 77 milliárd forintja körül, ám a felek – a norvég és a magyar állam – nem tudtak megegyezni, hogy Magyarországon ki ossza el a civil szervezetek között a tetemes summát. A norvégok ragaszkodtak régi és jól bevált partnerükhöz, az Ökotárshoz, ezt a civil szervezetet azonban a magyar kormány olyannyira nem kedveli, hogy néhány évvel ezelőtt látványos házkutatás keretében csaptak nagy zajt körülöttük. A magyar állam a hozzá közelebb álló Vöröskeresztet javasolta a pénz elosztására, ám ebbe meg a norvégok nem egyeztek bele. Miután a felek megegyezés nélkül kicsúsztak határidőből, a norvégok nyár végén közölték, hogy a magyarok véglegesen lemaradtak erről a pénzről. A magyar kormány pitiánerségét mutatja, hogy ennek a 77 milliárd forintnak csak egy töredékét, mintegy 4 milliárd forintot osztott volna szét az Ökotárs, a többit az állam kezelné. Ám Orbán Viktor kormánya még ennyiben sem volt hajlandó kompromisszumot kötni, kitartott amellett, hogy az összes pénzt ők akarják szétosztani.

„Mindent akarok, de azt most rögtön, / mindent akarok, azonnal” - énekelte egykor a Beatrice zenekar élén a friss Kossuth-díjas, Orbán-közeli Nagy Feró, és a kormány a jelek szerint megértette a mintegy 40 évvel ezelőtti dal üzenetét. Olyannyira, hogy megpróbálta megzsarolni Norvégiát: közölte velük, hogy a magyar kormány szerint 2022-ben megújítandó Európai Gazdasági Térség nemzetközi szerződését megvétózzák. Ez az a szerződés, amelyhez három Európai Unión kívüli ország, Norvégia, Izland és Liechtenstein csatlakozott és ennek értelmében fent nevezett országok gazdasági kedvezményeket élveznek az Európai Unió piacain. Ennek ellentételezésére jött létre a Norvég Alap, amelyből, megállapodás esetén, 77 milliárd forint ütné Magyarország markát.

Az Orbán-kormány kicsinyessége és pökhendisége miatt ez az összeg most veszendőbe megy. Az sem kizárt, hogy nálunk szerencsésebb országok büdzséjében landol. Ezért fenyegette meg Orbán Viktor kormánya Norvégiát az Európai Gazdasági Térség szerződésének 2022-es vétójával, ám a norvégok, ahelyett, hogy felállva tapsoltak volna a magyaroknak, elismerve, hogy mi szilaj, szabadságszerető nép vagyunk, Európa és a kereszténység védelmezői, mindemellett nem leszünk gyarmat, szóval, ehelyett válaszként közölték, hogy a szerződés határozatlan időre szól, ezért vétóra nincs lehetőség.

Jelenleg tehát ez a helyzet, és nagyon úgy néz ki, hogy az Orbán-kormány árnyékra vetődött. Talán alaposabban kellett volna tanulmányozni a Norvég Alapról és az Európai Gazdasági Térségről szóló szerződéseket, és akkor elkerülhető lett volna egy újabb blamázs.

Marad persze még adu ász a magyar kormány kezében. Ilyen például, hogy hadat üzenünk Norvégiának, teleplakátoljuk az országot norvégellenes szövegekkel, vagy, ami talán még ennél is jobban kiakaszthatja őket, a magyarországi rádiók nem sugározzák többé a Beatles együttes Norwegian Wood című dalát.

Lehet, hogy a 77 milliárd forint ugrott, de mi megint megmutattuk, hogy mi a magyar virtus. Hogy velünk nem lehet csak úgy kukoricázni, korábban keljen fel, aki szívatni akar bennünket!