Nagyon kiakadtak a fideszes képviselők Brüsszel „brutalitása" miatt

HírKlikk 2024. április 22. 10:45 2024. ápr. 22. 10:45

Európai parlamenti (EP-) képviselők levélben fordultak az EP elnökéhez, amiért az előző héten három brüsszeli kerület polgármestere is nyomást gyakorolt a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) ellehetetlenítése érdekében, majd kijelentették: „nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Brüsszelben brutálisan el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat".

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja arról tájékoztatott, hogy Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnökének kezdeményezésére a múlt heti brüsszeli konferencián felszólaló európai parlamenti képviselők levéllel fordultak Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez. A levelet Gál Kinga és Győri Enikő magyar, Ryszard Legutko és Jacek Saryusz-Wolski lengyel, Rob Roos holland, Hermann Tertsch spanyol és Tom Vandendriessche belga európai parlamenti képviselő írta alá.

A levél aláírói arról tájékoztatták az európai parlament elnökét, hogy az Edmund Burke Alapítvány által rendezett konferencia résztvevőit, köztük az eseményen felszólaló európai parlamenti képviselőket a demokratikus világban „példátlan inzultus érte".

Felidézték, hogy az eredeti helyszín, a Concert Noble a konferencia előtt egy nappal Philippe Close polgármester nyomására visszamondta a rendezést, majd az új helyszín, a Sofitel Brussels Europe is kihátrált a rendezvény mögül, állítólagos közbiztonsági aggályok miatt. A szervezők végül egy harmadik helyszínen, a Claridge rendezvényközpontban tudták megrendezni a konferenciát, amelyet azonban a rendezvény kezdete után nem sokkal megszállt a rendőrség. Erre az után került sor, hogy a kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir határozatot hozott a NatCon betiltására „a totalitárius diktatúrákat idéző abszurd és elfogult politikai indokokkal" – írták. A betiltó határozat a rendezvény szemére veti a résztvevők nemzeti konzervatív szemléletmódját, a nemzeti szuverenitás védelmét, euroszkeptikus álláspontját és hagyománytiszteletét, valamint azokat homofóbiával, az emberi jogok és a kisebbségi jogok megsértésével és iszlamofóbiával vádolja – emlékeztettek.

„Ez az eljárás amellett, hogy méltatlan egy európai uniós tagállamhoz, súlyosan megsértette a felszólalók gondolati és lelkiismereti szabadságát, a véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz fűződő jogait, valamint a gyülekezési szabadságát, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája is garantál" – szögezték le.

Kijelentették: nem maradhat válasz nélkül, hogy Brüsszelben, éppen abban a városban, amely magára az európai demokrácia, a tolerancia és a sokszínűség mintavárosaként hivatkozik, ilyen „brutális" eszközökkel akadályozzák politikusok és közéleti személyiségek alapvető jogait. A levél aláírói felkérték Roberta Metsola EP-elnököt, hogy az Európai Parlament soron következő plenáris ülésén nyilvánosan ítélje el a történteket.

Forrás: MTI