Nagyon megsértődött a Fidesz, amiért kihagyták őket az EP-bizottságok vezetéséből, bírósághoz fordulnak

HírKlikk 2024. október 2. 10:30 2024. okt. 2. 10:30

A Fidesz főszereplésével életre hívott európai parlamenti képviselőcsoport, a Patrióták Európárt keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságán, amiért a frakció nem kapott helyet az EP szakbizottságainak vezetésében – derül ki a frakció X-oldalán közzétett közleményből.

A Patrióták arra kérik az EU Bíróságát, hogy semmisítse meg a szakbizottságok határozatait, amelyekkel kizárták a képviselőiket a bizottsági elnöki és alelnöki tisztségekből – írja a hvg.hu.

A Patriótáké a harmadik legnagyobb képviselőcsoport az EP-ben, a frakció azt nehezményezi, hogy ennek ellenére, a kisebb képviselőcsoportokkal szemben egyetlen felelős pozíciót, így sem az EP alelnökei és a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyi kérdéseket felügyelő quaestorok között, sem a szakbizottságok vezetői között sincs egyetlen képviselő sem a pártcsalád részéről.

A képviselőcsoport szerint kizárásuk az Európai Parlament eljárási szabályzatának a 34. és 219. cikkét, az Európai Unióról szóló szerződés 10. cikkét és az EU Alapjogi Chartájának a 21. cikkét is sérti, valamint azt az elvet, hogy a képviselők teljes mértékben gyakorolhassák a szavazóktól kapott mandátumot.

A lap emlékeztet: a Patrióták Európárt képviselőcsoportot a Fidesz Andrej Babis volt cseh kormányfő pártjával, az ANO-val és az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) alapította meg júniusban, előbbi a cseh regionális önkormányzati és szenátusi, utóbbi az osztrák parlamenti választásokon nyert a közelmúltban. A frakcióhoz számos radikális jobboldali párt csatlakozott, így többek között a holland Szabadságpárt (PVV), amelynek vezetőjét, Geert Wilderst gyakori magyarországi látogatásai során a TEK védi, vagy a spanyol Vox, amely épp kedden ismerte el, hogy 3,6 milliárd forintnyi kölcsönt kapott Mészáros Lőrinc bankjától. A Patrióták EP-frakciójának tagja az EU-s pénzek sikkasztásával vádolt Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés és a Matteo Salvini által vezett olasz Liga is.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom