Nagyot zuhant a magyar benzinkutak forgalma

HírKlikk 2023. október 3. 06:20 2023. okt. 3. 06:20

Kevesebben, és sokkal kevesebbért tankolnak a hazai benzinkutakon – erről számoltak be szakértők az ATV Híradónak.

Nem túl nagy a forgalom az egyik Nógrád vármegyei község benzinkútján, ráadásul, aki az ATV Híradó ott jártakor tankolt, az is csak 2499 forintért töltött üzemanyagot a kocsijába.

„A mezőgazdaság tartotta fenn az egész benzinkút nagyjából 90 százalékát. Most, hogy már jön a téliesebb idő, és már csak a kisebb munkák vannak hátra, már nincs annyira nagy forgalom" – nyilatkozta Gáspár László, a Nógrád Megyei Benzinkút Kft. tulajdonosa.

A benzin átlagára 647, a gázolaj 674 forint. Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett az üzemanyag ára, szakértői várakozások szerint pedig jövő év elején 700 forint felett is lehet literje.

Holoda Attila energetikai szakértő a csatorna Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy szerte az országban kérdezgeti a benzinkutasokat, mennyivel csökkent a forgalmuk: „25-30 százalékot jeleznek már így is. Ez azt jelenti, hogy a 600 forint feletti üzemanyag ár sokakat arra késztet, hogy csökkentsék az ilyen jellegű utazásokat" – fogalmazott. 

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a szokások változtak. „Többször tankolnak kevesebb pénzért, ami azt jelenti, hogy sok olyan vásárló van, aki napi 1000, 2000, 5000 forintért tankol, és csak annyit tankol, ami a napi útravalóra szükséges" – magyarázta Egri Gábor.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a prémium üzemanyagok forgalmának visszaesését hangsúlyozta. „Ennek a visszaesésnek egy része az idei évben már korrigálódott, a tavalyi évhez képest prémium üzemanyagokban pozitív a szaldó, tehát emelkedés volt tapasztalható. Ez az emelkedés azonban még mindig csak töredéke a korábbi, 2020-as- 2021-es fogyasztási adatoknak, a magas üzemanyagár az egyértelműen a prémium üzemanyag piacára van kedvezőtlen hatással" – értékelt Grád Ottó.

Forrás: atv.hu