Napirenden van a Fidesz kizárása az Európai Néppártból

HírKlikk 2020. november 20. 20:00 2020. nov. 20. 20:00

Az Európai Néppárt (EPP) sajtó- és kommunikációs igazgatója szerint, a frakciója nem támogatna egy olyan kompromisszumot, amelyből kikerülne a jogállamiság kérdése.

„Arra számítunk, meg fogjuk győzni a magyar kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is, mert egy olyan tanácsi határozattal zárul majd, amelyet az Európai Unió Bíróságán lehet megtámadni” – válaszolta a Telex kérdésére Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt  frakciójának sajtó- és kommunikációs igazgatója.

Pedro Lopez azt is elmondta a portálnak, hogy a frakciója nem fog támogatni egy olyan kompromisszumos javaslatot, amelyből kikerülne az, hogy a jogállamiság tiszteletben tartáshoz legyen kötve a költségvetési pénzek és a járvány utáni helyreállítási alap kifizetése.

A pártcsalád egy csomagként tekint a költségvetésről, a válságalapról és a jogállamisági mechanizmusról szóló javaslatokra, ezért erről a háromról együtt akar szavazni. 

Az is kiderült, hogy napirenden van a Fidesz kizárása a Néppártból, mivel 13 tagpárt is kérte, hogy szavazzanak ezzel kapcsolatban, azonban erről döntés csak akkor fog születni, ha személyesen lehet majd megtartani a közgyűlést, mert Donald Tusk, a frakció elnöke kijelentette, hogy ilyen súlyos kérdésről nem döntenek videókonferencia keretein belül.