NAV: már benyújtható az eÁFA önellenőrzés

HírKlikk 2024. július 1. 17:45 2024. júl. 1. 17:45

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is – közölte a hivatal hétfőn.

Kiemelték, a NAV folyamatosan dolgozik a 2024. január 1-jén indult eÁFA-rendszer finomhangolásán, ez most a rendszer működésének második mérföldköve: az alapbevallásokon túl, már megoldható az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése, helyesbítése és javítása is.

Emlékeztetnek arra, az eÁFA-rendszer a webes felületen, és a gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető. Az alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező, belföldi ügyletekben érintett adózóknak a webes megoldás tekinthető ideálisnak, de ők is használhatnak gép-gép kapcsolatot.

A gépi interfész használata a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlott, mivel így a saját vállalati rendszerükben érhetik el a NAV-nál meglévő, tranzakcióalapú adatokat – online számlaadatok, online pénztárgépi adatok, importáfaadatok. Ezáltal saját rendszerükön belül kontrollálhatják a kész áfaanalitikát, adhatják be az áfabevallást, és már az önellenőrzést is – írták.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak. Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül adják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult. Ez utóbbiról az informatikai fejlesztéseket végzőket már korábban tájékoztatta a NAV az eÁFA GitHub felületén – közölte a NAV.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom