Navracsics tagadja, hogy félmeztelen táncoslányokkal mulatott

2018. április 26. 17:17

Az Euractivnak a szófiai ifjúsági fórumon való szereplésemmel kapcsolatos hírei nem felelnek meg a valóságnak - írta a hvg.hu-nak küldött nyilatkozatában Navracsics Tibor EU-biztos...

„A panelbeszélgetésekben nem voltak fiatal, illetve választott EU-képviselők, így pedig hogyan akarunk a fiatalok szerepének a növeléséről beszélni? A fiatalok helyett viszont volt egy csomó olyan ENSZ-küldött, aki egyáltalán nem követi figyelemmel az EU-s ifjúságpolitika részleteit” – mesélte a napokban véget ért szófiai EU-s Ifjúsági Konferenciáról Luis Alvarado, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke az Euractiv tudósítása szerint, amelyet a hvg.hu szemlézett.

Alvarado szerint a soros EU-s elnök Bulgária minden, eddig bevált rendezési alapelvet figyelmen kívül hagyott, a helyett, hogy a szervezők teret adtak volna a hátrányos helyzetű ifjúsági csoportok képviselőinek, az egész konferenciát a felületesség és a leereszkedő hangnem jellemezte.

A konferencia hasznosságát azt is csökkentette, hogy a konferencián ingyen osztogatták az alkoholos italokat, s e miatt a résztvevők egy része másnap reggelre már nem volt olyan állapotban, hogy részt tudott volna venni a munkacsoportok vitáiban. „Még inkább megdöbbentő volt, hogy bár volt olyan panelbeszélgetés is, ami a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásával foglalkozott, az első munkanapot követő fogadáson félmeztelen táncosnők az asztalokon táncolva szórakoztatták a résztvevőket, s ezzel a szervezők meg is mutatták, hogyan élnek és virulnak az EU-ban a patriarchális sztereotípiák” – panaszkodott Alvarado.

Hozzátette, a gogo-lányok annyira lekötötték a résztvevők figyelmét, hogy miközben az Európai Ifjúsági Fórum képviselői a konferencián elfogadandó javaslatokat állították össze, a bolgár minisztériumok mulatozó képviselőit nem lehetett elrángatni az asztalok mellől.

A résztvevőket kiakasztotta az oktatási és ifjúsági kérdésekért felelős EU-biztos, Navracsics Tibor viselkedése is. „A biztos beszéde után azonnal távozott, s nem hallgatta meg a résztvevők ajánlásait. Pedig figyelembe kellene vennie ezeket a javaslatokat, mert be kellene építeni őket az EU készülő új ifjúsági stratégiájába. Navracsics biztos úrnak meg kell értenie, hogy az európai fiatalok ennél jóval többet várnak tőle, s hogy el kell végeznie a feladatát” – idézte az Euractiv a résztvevőket.

Navracsics tagad

Az Euractivnak a szófiai ifjúsági fórumon való szereplésemmel kapcsolatos hírei nem felelnek meg a valóságnak - írta a hvg.hu-nak küldött nyilatkozatában Navracsics Tibor EU-biztos. "Nem igaz, hogy a rendezvényen csak annyi időt töltöttem, amíg elmondtam a beszédemet. Ezzel szemben a rendezvényen részt vettem egy kerekasztal-beszélgetésen, záróbeszédet mondtam, valamint kétoldalú találkozón vettem részt Alanna Armitage-zsal, aki az ENSZ népesedési alapjának igazgatója, valamint Jayathma Wickramanayakével, aki az ENSZ főtitkárának ifjúsági megbízottja. Az sem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Ifjúsági Fórum képviselőivel nem találkoztam. Egyrészt a kerekasztal-beszélgetés második felében kérdéseket lehetett feltenni, és kommentárokat hallgattunk meg a küldöttektől, másrészt pedig a rendezvény után is beszéltem az ifjúsági küldöttekkel. Összességében aznap csak ezen a konferencián három órát töltöttem" - írta Navracsics Tibor.

Forrás: hvg.hu