2029-ben már lehetne balatoni főpolgármester

HírKlikk 2024. július 11. 08:24 2024. júl. 11. 08:24

Az MSZP pártigazgatója és országgyűlési képviselője arra kíváncsi, hogy a területfejlesztési miniszter támogatja-e azt, hogy a Balatonnak saját főpolgármestere és önkormányzata legyen. Molnár Zsolt múlt héten ismertette javaslatát, melyben azt kezdeményezte, hogy Közép-Európa legnagyobb tavának, a Balatonnak önálló érdekképviseleti szerve legyen, Balaton Térség Önkormányzata elnevezéssel. Szerinte így biztosítható, hogy a tavat érintő kérdésekről a helyiek bevonásával, a települések érdekeit figyelembe véve szülessenek meg döntések.

A szocialista politikus szerint az elmúlt években a Balaton fejlesztésével és jövőjével kapcsolatban számos kérdés felmerült, így vita tárgyát képezi, hogy a magyar tenger az állandóan ott élő helyieké, üdülőközpont, vagy nemzeti kincs elsősorban. Molnár Zsolt szerint mindez összeegyeztethető, de ehhez olyan érdekképviseleti szervre van szükség, mely egységesen képviseli a balatoniak érdekét.

A Balaton 3 vármegyére és 41 településre tagozódik, a tavat érintő döntéseket pedig a Balaton Fejlesztési Tanács, valamint a Magyar Országgyűlés hatáskörében hozzák meg.

Molnár Zsolt azt javasolja, hogy a balatoniak hozhassák meg a Balatont érintő döntéseket, hiszen elsősorban ők töltik itt mindennapjaikat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban azt sem, hogy Budapest után a legnagyobb idegenforgalmi központnak számít a Balaton, hatalmas bevételeket generál az ide látogató pihenni vágyó tömeg, ez pedig rengeteg család számára jelenti a megélhetést.

Az MSZP pártigazgatója mindezt figyelembe véve tett javaslatot a Balaton Térség Önkormányzatának létrehozására. Ennek működéséhez nem vonnának el jogköröket a települési önkormányzatoktól, viszont bizonyos fejlesztési, környezetvédelmi, rendészeti, hajózási kérdésekben egy egységes önkormányzat döntene, mely a Balaton minden településének igényét figyelembe venné.

Molnár Zsolt elküldte koncepcióját Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek az önálló Balaton-térségi önkormányzat megvalósításának részleteivel. Ebben a balatoni főpolgármester megválasztását is kifejti. A javasolt koncepciót 2029-ig fokozatosan be lehetne vezetni, az 5 év múlva esedékes helyhatósági választásokon pedig már meg lehetne választani a Balaton főpolgármesterét, a települések polgármesterei pedig a Balaton Térség Önkormányzat testületének tagjai lehetnének – fejtette ki a politikus.

A Balaton nemzeti ügy, a Kárpát-medence és a magyarság egyik legfontosabb szimbóluma, a szocialista politikus ezért várja a területfejlesztési miniszter válaszát a felvetésére, és kész megvitatni a koncepció részleteit – szögezte le Molnár Zsolt, aki arra is kíváncsi, hogy Navracsics Tibor támogatja-e azt, hogy a Balatonnak legyen egy valódi, önálló önkormányzata, valamint, hogy egyetért-e azzal, hogy meg kell vitatni, hol születnek meg a Balatont érintő döntések. Az MSZP pártigazgatója szerint nem minisztériumokban, Budapesten és a kormány által kinevezett tisztségviselőknek kell dönteni a magyar tengert érintő kérdésekről, hanem a helyieknek.

 

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom