Pokorni végérvényesen egy nagy nullává lett – Lehet csatlakozni a Turul eltávolítását követelő Nyílt levélhez

NVZS 2021. február 5. 13:30 2021. feb. 5. 13:30

Nem megszokott, hogy egy több mint egy évvel ezelőtt útjára indított petíciót ismét elővesz annak szerzője, és újból elkezdi köröztetni. Márpedig pontosan ez történt azzal a nyílt levéllel, amit tavaly januárban írtak a Holokauszt áldozatainak és túlélőinek utódai nevű Facebook csoport tagjai. A címzett Pokorni Zoltán polgármester, akit a Turul-szobor eltávolíttatására kérnek. A 444.hu által készített Gyilkosok emlékműve című tényfeltáró dokumentumfilm ismét felszínre hozta a szobor ügyét, nyomatékosítva a petíciót. Pokorni szerepe a Turul szobor jövőjéről évek óta folyó vitában egyre dicstelenebb.

„Az évtizedes hazugságokat éppen az alapozza meg, ha nem tudunk vagy nem is akarunk szembenézni a múlttal. Hajlamosak vagyunk azzal áltatni magunkat, hogy az elődeinket áldozatoknak vagy hősöknek lássuk, de azt, hogy bűnöket is elkövettek, nagyon nehéz tudomásul venni. A filmünket azért is készítettük, hogy a Turul-szobor egész történetét dokumentáljuk, és aki legközelebb elmegy mellette, már ne csak a hősi katonai emlékművet lássa benne, hanem egy borzalmas korszak szimbólumát is” – mondta a Hírklikknek adott interjújában a film készítője, Ács Dániel.  A 444 dokumentumfilmje, a Gyilkosok emlékműve (és a 444.hu-n Ács Dániellel készített közel egy órás beszélgetés) nem csak az emlékmű kálváriáját mutatja be, de eredeti dokumentumok alapján azt is, amit a nyilasok annak idején elkövettek.

Pontosan ez az a tényfeltáró film, ami miatt a tavaly január 20-án elstartolt petíció szerzője, Hátszegi Gáborné, aki maga is a holokauszt túlélők gyermeke és a csoport tagja, úgy gondolta, fel kell eleveníteni az eredeti  petíciót. Indoklásukban a többi között ezt írták: „Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a gyilkos unokája, a Maros utcai kórházban ígéretet tett, hogy rendbe teszi a megosztó szobor körül kialakult helyzetet, amit csak részben tartott be. A Turul védőszárnyai alatt, büntetlenül zsidózhatnak a nyilasok utódai!”

Nyílt levél Pokorninak

„Tisztelt Polgármester Úr!” – ezzel indul az eredeti petíció, amely azután született, hogy kiderült, Pokorni Zoltán nyilas tömeggyilkos nagyapjának a neve is felkerült az elvben az áldozatok nevét tartalmazó listára (mint kiderült, nem csak az övé). A nyílt levél aláírói kérték a kerület vezetőjét, hogy bontassa le a 2005 őszén, engedély nélkül felállított, úgynevezett „Turul-szobrot", hivatalos nevén a II. világháború katonai és polgári áldozatainak emlékművét.

„A szobor mélyen sérti a Magyarországról elhurcolt és meggyilkolt magyar zsidókat, a budapesti Maros utcai kórházban, a Városmajor utcában és az Alma utcai idősotthonban Kun páter és nyilas társai által legyilkolt védtelen betegek, orvosok, ápolók, öregek, 328 ember emlékét. Ők és a bestiálisan megkínzott, Dunába lőtt áldozatok a mi nagyszüleink, szüleink, rokonaink voltak. Emléküket nem őrizheti egy olyan szobor, amely az akkori nyilas uralom politikai vezérmotívuma volt” – szögezi le az írás, amely emlékezteti Pokornit arra, hogy részt vett és könnyek között mondott beszédet a Maros utcai rendelőintézetben 2020 január 13-án, a meggyilkoltak emlékére rendezett eseményen. „Senki sem felelős a felmenői tetteiért, de Ön ott, XII. kerületi polgármesterként kijelentette: ’amikor én lettem ennek a kerületnek a polgármestere, alkalmat adott arra, hogy ha nem is jóvátegyek – hiszen jóvá tenni nem lehet – hanem rendbe tegyek néhány dolgot a kerület vezetőjeként, akinek feladata, hogy szimbolikus dolgokban is rendet tegyen’”.

Védelemre szorulnak a hazai zsidók?

A petícióhoz csatlakozók arra kérik Pokornit, hogy ne csak a gyilkosok nevét távolítsák el, „az nem elég, hanem az engedély nélkül felállított szobrot is, és közösen dolgozzunk azon, hogy a múlt nyilas, hungarista, antiszemita politikájának ne legyen tere napjainkban”.

Arra már a petíció mostani frissítésében emlékeztetnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett itthon és külföldön is az antiszemitizmus ellen...Gulyás Gergely a Miniszterelnökség kabinetfőnöke pedig kijelentette, hogy Magyarországon megvédik a zsidó állampolgárokat. „Ezek szerint védelemre szorulunk?” – teszik fel a költői kérdést.

Pokorni kétszínűsége

Pokorni az elmúlt években a szobor kapcsán tett több, drámai hatású megnyilvánulásával (amelyeket nehéz nem patikamérlegen precízen kiszámított, hatásvadász gesztusoknak hinni) az áldozatok helyett leginkább önmagát sajnál(tat)ja amiatt, hogy milyen nehéz helyzetbe került a tömeggyilkos nyilas nagyapja és a besúgóvá lett apja miatt. Pedig az emberek normálisabbja tartja magát ahhoz, hogy a felmenők bűneiért nem lehet az utódokat felelősségre vonni – például a fenti nyílt levél/petíció szerzői még csak utalás szintjén sem teszik a tettekért felelőssé őt, a leszármazottat, sőt!.

Ám mindeközben a Fidesz politikusa, mint a kígyó kisiklik a felelősség vállalása elől, egyik napról a másikra mást mond a szobor jövője kapcsán, összevissza magyarázkodik (például a Válasz Online-nak adott interjújában, vagy az ATV Egyenes beszédében folytatott beszélgetésben). Mindez egyértelművé teszi a közvélemény számára, hogy nem hajlandó eltávolíttatni a Turult, nem hajlandó felszámolni a kiszámíthatóan szélsőjobboldali emlékhellyé lett és a jövőben még inkább azzá váló szobrot. Pedig – tegyük hozzá – most ténylegesen csak egyetlen tollvonás kellene ehhez, hiszen a rendeleti kormányzás idején a polgármestereket felhatalmazták arra, hogy a közgyűlés nélkül is dönthessenek bármilyen ügyben. 

Az, hogy mi motiválja Pokornit, valójában lényegtelen. A jelleméhez az már semmilyen adalékkal nem szolgálna (se pro, se kontra), ha tudnánk, hogy a Fidesz ukázára, a családja nyomására vagy éppen saját meggyőződéséből járná ezt a pávatáncot. Pokorni már leszerepelt, s nem csak a hozzá nyílt levelet intéző, a szobor lebontását kérő holokauszt túlélők utódai szemében. Minden humánusan gondolkodó ember számára Pokorni végérvényesen egy nullává lett...

(A Pokorninak íródott nyílt levelet, itt lehet aláírni.)