Ne kezeljük úgy a rezsiutalványt, mintha Orbán kegyet gyakorolna!

HírKlikk 2019. augusztus 26. 14:19 2019. aug. 26. 14:19

A tőzsdén jelenleg nagyjából 33-37 forintba került egy köbméter földgáz. A KSH szerint egy átlagos magyar felhasználó ugyanezért 101 forintot fizet.

Tekintettel a piaci gázárak újbóli összeomlására és az ehhez képest méltánytalanul csekély összegű rezsiutalványra, az MSZP ismét 32 százalékos gázárcsökkentési javaslatot nyújt be a Parlamenthez – közölte Tóth Bertalan szocialista pártelnök Facebook oldalán. 

Az ellenzéki politikus indokként többek között arra hivatkozik, hogy miközben az európai tőzsdei gázárak az elmúlt egy év során harmadukra estek, a magyar lakossági gáztarifa továbbra is változatlan.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője – amiként arra Tóth Bertalan is utal - piaci alapon akár 30-40 százalékos hazai lakossági gázárcsökkentést is lehetségesnek nevezett. Igaz, az elemző hozzátette, hogy a lakossági gázár nálunk nem piaci, hanem politikai alapú.

A pártelnök posztjában idézi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss jelentését is. Eszerint júniusban tovább csökkentek az azonnali piaci árak. Nyugat-Európában a hónap utolsó hetében megawattóránként már 10 euró alá csökkent a másnapi gázár. Ehhez hasonló 2010. március óta nem történt. Június utolsó napjaiban már a hazai gáztőzsdén is 12 euró alatt kereskedtek – jegyzi meg a szakhivatal.

A tőzsdén tehát nagyjából 33-37 forintba került egy köbméter földgáz. A KSH szerint egy átlagos magyar felhasználó viszont ugyanezért 101 forintot fizet. 2014. április 1-je óta.

"Bár ez utóbbi árnak része a szállítási költség és Európa legmagasabb, 27 százalékos áfája is, ezzel együtt is bőven tudna árat csökkenteni a kormány. Nem rezsiutalványokkal, nem csak egyes csoportoknak, hanem a szolgáltatási ár csökkentésével és mindenkinek!"

- írja Tóth Bertalan.

A kormány múlt hét végén bejelentett, nyugdíjasoknak szánt, 9 ezer forintos „rezsiutalványa” kapcsán Tóth Bertalan – mint írja, a félreértések elkerülése végett - megjegyzi: kifejezetten örül annak, ha egyes, a Fidesz által mostohán kezelt társadalmi csoportok segítséget kapnak a kormánytól, legyen az bármennyire is csekély. (Bár a tisztességes nyugdíjemelés jobb lenne.) Csak ne kezeljük úgy ezt a helyzetet, mintha Orbán éppen kegyet gyakorolna! - szögezi le.

Tudjuk, hogy a Fidesz-kormány évek óta drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül - fogalmaz Tóth Bertalan. Utal korábbi bejelentésére is, miszerint csak 2017-ben több mint 70 milliárd forinttal fizettek többet a fogyasztók annál, mint amennyiért a gázt az állami nagykereskedő beszerezte.

A termék piaci ára 2014 óta a felére csökkent, és a kőolajat is 50-60 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni. A magyar emberek mégis öt éve ugyanazt a drága tarifát fizetik, miközben az energetikai cégek profitja dagad – állapítja meg az ellenzéki politikus.

Via: Népszava