„Ne tessék rugdosni folyamatosan a római pápát”

HírKlikk 2021. június 9. 10:45 2021. jún. 9. 10:45

Keresztényellenesen viselkedik a pápa – fejtegette Bencsik András a Hír TV Sajtóklub című műsorában. A Demokrata főszerkesztője azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a katolikus egyházfő a magyar kormány menekültellenes politikája miatt sem Áder János államfővel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel nem szeretne találkozni szeptemberben, amikor az eucharisztikus kongresszus alkalmából Budapestre látogat.

Az elmúlt években több – időnként durva szavakkal előadott – bírálat is érte jobboldalról a pápát. Új elemként Fricz Tamás politológus, a békemenetes Civil Összefogás Fórum egyik frontembere a Magyar Nemzetben május közepén publikált cikkében azt állította: a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetőihez írt levelében Ferenc pápa „egyértelműen kijelentette, hogy támogatja a globális kormányzás létrejöttét”.

Fricz eszmefuttatása volt az egyik apropója június elején az Ez itt a kérdés című köztévés beszélgetésnek – írja a Népszava. Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója visszatérően azt kifogásolta, hogy a pápa levelében (szemben II. János Pál megnyilvánulásaival) nem tudta felfedezni a katolikus hit mozzanatait. A stúdióban élénk vita folyt. L. Simon László fideszes parlamenti képviselő arra hívta fel Schmidt Mária figyelmét, hogy a pápa nem a katolikus híveknek, hanem a Valutaalap és a Világbank vezetőinek írt. Milyen minőségében? – kérdezte Schmidt. Pápa minőségében – válaszolta L. Simon.

A fideszes politikus szerint Fricz Tamás a valódi tartalmától eltérő jelentést tulajdonított a pápa levelének: „vagy nem olvasta végig ezt a levelet, vagy szándékosan egy mondatot kiemelt belőle”, amivel „nagyon nagy kárt” okozott. L. Simon László arra szólított fel, hogy „ne tessék rugdosni folyamatosan a római pápát”. A másik két vendég közül Gerő András történész Schmidt Mária, míg Schiffer András volt LMP-s képviselő L. Simon László oldalára állt. 

Forrás: Népszava