Nébih: a fasírt és a sajtkrém okozta a tömeges ételmérgezést
A Nébih honlapján közzétette, milyen ételek okozták az utóbbi évtized legnagyobb tömeges ételmérgezését az országban.
Március elején Nagykőrösön összesen 867 fő betegedett bele abba, hogy a menzán romlott ételt szolgáltak fel. A jogsértést – mert ez hivatalosan annak minősül – a Takács Zsolt vezette Eatrend Kft. követte el – áll a Nébih közleményében.
Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy óvodások és iskolások kaptak ételmérgezést, de most az is kiderült, hogy egy időskorúakat gondozó házban is megjelent a kór. „Az érintett intézményekbe az Eatrend Kft. szállítja az ételeket.” – közli a Nébih. Mára az is világossá vált, hogy a tömeges ételmérgezés kitörése után nem egyszerűen fertőtlenítős nagytakarítást rendeltek el. Az időt elnézve ennél jóval többről lehetett szó. Egy egész héten át – pontosan 2025. március 7.-én 11 óra 40 perctől 2025. március 13.-án 14 óráig – zárva voltak az Eatrend Kft. főzőkonyhái Nagykőrösön, mert a hatóság felfüggesztette azok működését.
Többé már az sem titok, mi okozta a tömeges ételmérgezést, ami hét óvodát, hat általános iskolát, három telephellyel rendelkező szociális intézményt és egy idősek otthonát érintett. A pulykavagdaltat és a házi sajtkrémes rozskenyeret tálalta romlottan az Eatrend Kft.
A jogsértést megállapító hatóság élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki. Ez 8,6 millió forint, ami példátlanul nagy a maga nemében, de hasonló nagyságú tömeges ételmérgezésre sem volt példa több mint egy évtizede.
Azt még nem tudni, ekkora bukás után mi lesz az Eatrend Kft. jövője, de az biztos, hogy a múltja finoman szólva sem makulátlan. Ugyanez a cég, akkor még TS Gastro néven pár évvel ezelőtt Cegléden okozott botrányt, amikor a főzőkonyhájában sok mázsa romlott, büdös húst találtak, aminek az eredetét sem tudták igazolni.