Négyből csak egy magyar bízik az Orbán-kormányban

HírKlikk 2024. május 24. 12:45 2024. máj. 24. 12:45

A korrupció és az ukrajnai háború megítéléséről, valamint Magyarország Európai Unióban játszott szerepéről készített felmérést a bécsi székhelyű Motivációkutató Intézet (Institut für Motivforschung) az Európai Parlament zöldpárti frakciójának és Daniel Freund európai parlamenti képviselőnek a felkérésére.

Arra a kérdésre, hogy mit tartanak nagy problémának Magyarországon, a felmérésben résztvevők óriási többsége az inflációt (74,8 százalék), a politikai hatalommal való visszaélést (72,1 százalék) és a kormányzati korrupciót (71,6 százalék) jelölte meg. Az általános korrupciót 64,6, a bűnözést 41,4, a munkanélküliséget 41 százalékuk ítélte a legsúlyosabb gondnak, míg az EU tagságról csak 9,1 százalékuk vélekedett ugyanígy – írja a Népszava.

A megkérdezettek leginkább a rendőrségben (63 százalék), az Európai Unió intézményeiben (62,1 százalék), a helyi önkormányzatokban (54,3 százalék) és a bíróságokban (53 százalék) bíznak, míg a legkevésbé a kormányban és a köztisztviselőkben (24,5 százalék). 

A válaszadók 79 százaléka szerint az Orbán-kormány nagyon vagy elég rosszul kezeli a korrupció ellenes harcot. A felmérésben részt vevők 37,2 százaléka azt mondta, hogy a miniszterelnök és közvetlen környezetének minden tagja érintett a korrupcióban, további csaknem 30 százalékuk pedig azt, hogy a többségük. A parlamenti képviselők többségét a megkérdezettek fele tartja korruptnak.

Tízből hatan vélik úgy, hogy a vállalkozások gyakran pénzzel vagy kapcsolatokkal érik el, hogy elnyerjenek kormányzati megbízásokat. Nagyjából ugyanennyien mondták, hogy soha vagy ritkán fordul elő, hogy a korrupción kapott tisztségviselők elnyerik méltó büntetésüket.

Magyarországnak milyen magatartást kellene tanúsítania az orosz-ukrán konfliktusban? – hangzott az egyik kérdés. A túlnyomó többség, 68,8 százalék szerint semleges álláspontot kell képviselnie, 22,7 százalék szerint Ukrajnát, 3,1 százalék szerint Oroszországot kell támogatnia, míg 5,4 százalék nem nyilvánított véleményt. 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom