Néha érdemes utánanézni Orbán szófordulatainak

Lendvai Ildikó 2020. február 19. 19:35 2020. feb. 19. 19:35

Azt már egy alapos újságíró jóvoltából tudjuk, hogy „a liberális nem más, mint diplomás kommunista" aranyköpés egy rasszista bűnözőként bemutatott filmszereplőtől származik, aki még azt is hozzáteszi: „és nigger módra gondolkodik".

Én viszont azon tűnődtem, miért üdvözli a miniszterelnök az egyenruhás főtisztek jelenlétét egy politikai rendezvényen a „Legyen úgy, mint régen volt!" felkiáltással. Magyar katonatisztek direkt és vállalt módon, egyenruhásan és fegyveresen utoljára Horthy idején avatkoztak a belpolitikába, én meg nem szeretném, hogy megint „úgy" legyen, mint akkor volt.

Horthy maga is egyenruhásan lovagolt be az úgynevezett „Nemzeti Hadserege" élén Budapestre, de tiszti különítmények vettek részt a fehérterrorban is.

Aztán Vágó István emlékeztetett a nótára, ahonnan az idézet származik. Kicsit utánakerestem. A szöveg kalandos története maga a történelem.

1. Először egy 1860-as Jókai-versben találtam meg (igen, verseket is írt). Ott mottóként szerepel egy valószínűleg még régebbi, köszöntő mondóka:

„Legyen úgy, mint régen volt./ Tele légyen a magyarnak/ Mind itcéje, mind pincéje,/ Mind a bolt."

Jókai saját strófái között szerepel ez is:

„Hogy becsülje meg a magyart/ Mind a német, mind az oláh, mind a tót."

Ez is rendben van, akkor így hívták köznyelven ezeket a népeket, és a szabadságharc leverése után, a németektől (osztrákoktól) várt megbecsülésben ott volt egy kis versbéli elégtétel is.

2. Csakhogy, amint később, a nemzeti érzések némelyeknél átcsaptak a magyar szupremácia, fölény gőgjébe, a szöveg vaskosabb, pökhendibb változata terjedt::

„Süvegelje meg a magyart/ Mind a német, mind az oláh, mind a tót."

3. Naná, hogy Trianon sérelme után, a Horthy-korszak irredenta hangulatában már ez a változat forgott közszájon, anyámék is így ismerték. Olyan népszerű volt, hogy Erdélyi Mihály 1938 táján még operettet is írt „Legyen úgy, mint régen volt" címmel, a címadó duettet Honthy Hanna és Jávor Pál énekelték.

4. A nóta az áthallásaival együtt bekerült mai repertoárokba is. A Transyl-mánia nevű zenekar már úgy adja elő, hogy a klip végig Nagy-Magyarország térképét mutatja: „Legyen úgy, mint régen volt!"

5. Ki tudja, Orbán melyik szövegváltozatot ismeri, de nagyon tetszik neki. Sajátkezűleg biggyesztette oda utóiratként 2013-ban az MLSZ-nek szóló leveléhez, és FB-oldalán ez lett a felirat a Budai Vigadó 2018-as újraavatásáról szóló videóhoz is.

6. Valaki azonban figyelmeztethette, hogy a szöveg folytatása kétértelmű – pedig akkor még a katonákat bele sem keverte –, mert a kormánypárti Ripost még 2018-ban sietett leszögezni: Orbán Jókait idézte. 

Legyünk jóhiszeműek. Biztosan most is csak Jókai jutott eszébe. De akkor már hadd idézzek mást is a Jókai-versből a miniszterelnöki szónoklat kapcsán:

„Hogy halljanak a magyarról/ Dicsőséges tetteket is,/ Nemcsak szót."