Nem a kormány próbál pánikot kelteni, a járványhelyzet tényleg drámaian romlik

NVZS 2021. március 1. 13:01 2021. márc. 1. 13:01

„Merényletet követ el a kormány az egészségüggyel szemben, ráadásul az irányt sem egy korszerű társadalom felé vették, nem szólva arról, hogy nagyon megingott a szféra dolgozóinak bizalma” – röviden így jellemezte az ágazat dolgozóinak szolgálati jogviszonyba kényszerítését, annak lebonyolítását a korábbi egészségügyi miniszter. Kökény Mihály szerint „a nehezedő és fokozódó nyomásra tekintettel, azonnal fel kellene függeszteni az egészségügy átalakítását, a szolgálati jogiszonyba kényszerítést, miközben folyósítani kellene az emelt juttatásokat”. Nem hiszi, hogy a kormány manipulálja és direkt ad ki egyre romló járványügyi adatokat, csak hogy indokolt legyen minél több egészségügyi dolgozó átvezénylése, inkább arról, hogy „gonosz, számító, csak hatalmi politikai és választási szempontokat figyelembe vevő járványkezelést folytatnak Orbánék”.

„A romló járványügyi adatok nem egyetlen dolognak köszönhetők” – állítja Kökény Mihály, aki szerint ezekben a napokban valóban a vírus újabb rohamának vagyunk a tanúi. Ezzel reagált a szakember arra, a többekben felmerült gyanúra, hogy a kormány a lakosság körében ilyen módon egyfajta pánikhangulatot keltve, elő akarja készíteni az egészségügyi dolgozók tömeges átvezénylését, megakadályozva őket abban, hogy szabadon dönthessenek arról, hajlandók-e az új szolgálai jogviszony korlátai között dolgozni vagy sem. „Sok mindent el tudok hinni, de ezt nem” – reagált Kökény, hangsúlyozva: tényleg drámaian romlanak a mutatók, ami több – részben egyébként a kormányól is független –  dologra vezethető vissza. Ugyanakkor az is igaz, hogy „gonosz, számító, csak hatalmi politikai és választási  szempontokat figyelembe vevő járványkezelést folytatnak Orbánék”.

Az tény – s ez az első ok –, hogy megállíthatatlan a vírus mutánsainak közösségi terjedése, ami – s ez a második ok – társul egy lassan, de lazuló fegyelemmel. Mint Kökény emlékeztet: a közvélemény-kutatások is azt mutatják, de a mindennapi tapasztalatok is igazolják, hogy az emberek kezdenek elfáradni, belefáradni látszanak például a maszkviselésbe. A harmadik dolog szerinte az, amiről nem beszélünk eleget: az oktatási intézmények szerepe a járvány mostani terjedésében. Mára bizonyíthatóan az iskolák, a gyerekintézmények váltak ugyanis a fertőzés terjedésének fő csatornáivá. Az iskolák 15-20 százaléka már érintett a koronavírus-pandémiában. Ennek ellenére, tovább folyik a tantermi oktatás az általános iskolákban, s az  óvodák is nyitva vannak. Pedig a gyerekek akkor is továbbadhatják a vírust, ha maguk tünetmentesek maradnak.

Kommunikáció, nyelvezet, katonásdi 

Kökényt – nagyon sokakhoz hasonlóan – irritálja az is, hogy Orbán katonásdit játszik a járvány kezelése ürügyén. „Nem csak a miniszterelnök megfogalmazásairól beszélek, a többi között arról is, hogy a tiszti főorvos rendre két rendőrtiszt társaságában tartja a napi sajtóértekezletet, amit a magam részéről egészen  elképesztőnek vélek” – mondta az egészségügyi szakértő.  Eltekintve a diktatúráktól, szinte nincs olyan ország a világon, ahol egyenruhás rendőrtisztek tartanak sajtótájékoztatókat, még ott sem – így Csehországban vagy az Egyesült Államokban —, ahol a világon a legsúlyosabb járványügyi helyzetek egyike alakult ki.

A kommunikációban, nyelvezetben, de egyebekben is megnyilvánuló katonásdi nem lehet véletlen már csak azért sem, mert valamifajta pótlékként szolgál – legalábbis az derül ki mindabból, amit Kökény mondott. A korábbi egészségügyi miniszter ezt egy példával is alátámasztotta: az elmúlt években sikerült a kormánynak leépíteni a járványügyi helyi szerveket, s most rászorulnak külsősök segítségére. Így fordulhat elő, amit az egyik háziorvos ismerőse mesélt: amikor próbál érdeklődni konkrét, megkapott listák kapcsán a járási hivatalban, a járványügyi osztályon egy katona veszi fel a telefont, aki nem tud a feltett kérdésekre válaszolni, mondván, semmiről nem tud, parancsot teljesít. „Értem, hogy pótolni kell az egészségügyi intézményekben, oltóközpontokon, a járványügyben a korábban leépített szakembereket – s a honvédségi alkalmazottak segítőkészek is –,de hát ez nem hadművelet” – szögezte le a szakember, hozzátéve: „fordítva ülnek a lovon”.

Kikényszeríteni próbált igenek

S hogy mit ért ez alatt? Mint kifejtette: annyira jellemző a hatalom természetére, olyan mértékben kifejezi a társadalomhoz való viszonyát, hogy amikor minden korábbinál nagyobb szükség lenne az évek óta kivéreztetett egészségügyre, akkor úgy próbálják azt sínen és kordában tartani, hogy belekényszerítik a dolgozókat a különböző, kellő módon nem kidolgozott szolgálati jogviszony-rendszerbe. Teszik mégpedig úgy, hogy még béremelést sem kap mindenki „cserében”, az egészségügyi szakdolgozók például nem, mondván, ők tavaly kaptak. „Ezzel lesújtó bizonyítványt állítanak ki magukról” – szögezte le.  

„Mindeközben pedig milliárdok, sőt, tízmilliárdok mennek teljesen értelmetlen, szükségtelen, a járványkezeléssel köszönő viszonyban sem lévő kiadásokra, etetik az ilyen, olyan, amolyan ürüggyel a klientúrát, kiemelt beruházásoknak nyilvánítanak hobbikat, élsportot, stb.” – hangzott el a kemény bírálat.

Kökénynek különben is megvan a véleménye arról, ahogy a kormány megpróbálja végignyomni az egészségügyben az egyébként sem kellően végiggondolt, senkivel le nem egyeztetett változtatásokat, hogy egy félkatonai szervezetbe, szolgálati jogviszonyba kényszerítsék az egészségügyi dolgozókat. Egy kollektív érdekvédelem nélküli szisztémát erőltetnének rájuk, amelyben nem működhetnek a szakszervezetek, nem lehet kollektív szerződéseket kötni, s minden másod-, mellékállást engedélyeztetni kell – emelt ki néhányat az új rendszer egyes elemeiből. Bár tesznek átmeneti engedményeket, amikor egyes területeken az ellátás ellehetetlenül – ­ például a debreceni traumatológián vagy a nyíregyházi szülészeten –, de kényszerhelyzetet alakítottak ki. Az egészségügyi dolgozók jó része pedig a nap végén egyszerűen aláír, anélkül egyébként, hogy ténylegesen tudná, valójában mit is lát el a kézjegyével – említette egy aggodalmát Kökény, rámutatva: elsősorban az ápolók körében sokan még így sem írnak alá. Aki ma éjfélig nem ír alá, annak pedig megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya.

Tárt karokkal fogadják őket külföldön

S hogy mi történik azzal, aki nem ír alá? – kérdeztük. „Hát mi történne? Legfeljebb némi kellemetlensége lehet, mondjuk nem adják ki a papírjait, de akkor mi van? Szépen összeszedi a bizonyítványait, s határzár ide, határzár oda, jelentkezik külföldön munkára, ahol tárt karokkal fogadják, most, a járvány alatt különösen”.

Kökény szerint „merényletet követ el a kormány az egészségüggyel szemben, ráadásul az irányt sem egy korszerű társadalom felé vették, nem szólva arról, hogy nagyon megingott a szféra dolgozóinak bizalma” – összegezte a korábbi egészségügyi miniszter, akinek egyetelen tanácsa van: a nehezedő és fokozódó nyomásra tekintettel, azonnal fel kellene függeszteni az egészségügy átalakítását, szolgálati jogiszonyba kényszerítését, miközben folyósítani kellene az emelt juttatásokat a dolgozóknak, akik elképesztő módon helyt álltak és helyt állnak ezekben az időkben.