Nem a nyomozók, hanem sajtómunkások találták meg Schadl eltűnt autóit és repülőjét

Föld S. Péter 2024. szeptember 21. 15:20 2024. szept. 21. 15:20

Néhány nappal ezelőtt a Hírklikk is írt arról, hogy jelentős anyagi kár érte a Völner-Schadl ügy elsőrendű vádlottját, Schadl Györgyöt: nyoma veszett négy autójának, egy kisrepülőjének és kishajójának. Állítása szerint Schadl nem tudta, hogy hol vannak, a hatóságok ezért hiába próbálták lefoglalni az említett járműveket, képtelenek voltak a nyomukra bukkanni. Most azonban nagy kő eshetett le Schadl szívéről: hála a nyomokban még mindig létező tényfeltáró újságírásnak, előkerültek az elbitangolt járművek.

„Amiről nem tudom elmondani, hol van, arról nem tudom elmondani. Amiről el tudom mondani, arról el is fogom” – ezt válaszolta Schadl György a legutóbbi bírósági tárgyaláson, amikor a bíró felszólította, hogy mondja meg, hol találhatók a hatóság által – papíron – lefoglalt, ám ismeretlen helyen tartózkodó járművei. Minderről a Hírklikk is beszámolt néhány nappal ezelőtt. Arról is írtunk, hogy nem igazán életszerű, sőt, meglehetősen furcsa, hogy Schadl nem aggódik járművei holléte miatt. A jelek szerint ugyanis egyáltalán nem izgatta, merre lehetnek a tulajdonát képező járművek. Persze lehet, bennünk van a hiba, mert magunkból indultunk ki, amikor arra gondoltunk, hogyha egy átlagos magyar polgárnak eltűnik az autója, vagy, teszem azt, a kishajója és a repülője, akkor minden bizonnyal lázas keresésbe kezd. Első körben megkérdezi a barátait, ismerőseit, nem láttak-e valahol gazdátlan gépkocsikat, kishajót és repülőgépet, majd a szomszédokhoz fordul, esetleg a Facebookon a szélesebb nyilvánossághoz. Végül, ha még ekkor sem akad az elkóborolt anyagi javai nyomára, a rendőrségen tesz feljelentést, hogy segítsék megkeresni az őt jogosan megillető értéktárgyakat. Schadl azonban a jelek szerint más anyagból van gyúrva, mint az átlagember – igaz, ha megvannak a keresett járművek, abban sem lett volna sok öröme, mert a hatóság papíron már lefoglalta azokat. 

Nos, mostanra kiderült, hogy kár lett volna feladni a reményt: ha a nyomozók nem is, a 24.hu megtalálta a négy gépkocsit, amelyek közül hármat a nyáron valószínűleg levizsgáztattak. (Már ez is egy nyom lehetett volna, de valószínűleg elkerülte a keresők figyelmét.) Előkerült a kisrepülő is – ezt a Telexnek köszönheti Schadl –, a portál fotósa ráadásul le is fényképezte a négyüléses kisgépet. (Egy Piper PA-28 Cherokee repülőgépről van szó, amelyet most a Telex egy olvasói bejelentés alapján talált meg az esztergomi repülőtéren.) Már csak a kishajó van az eltűnt vagyontárgyak listáján, de ha az újságírók továbbra is rajta maradnak a témán, feltehetőleg meglesz az is. 

Ha valaki a fentiek alapján arra gondol, amire mindenki más, vagyis, hogy Schadl György meg akarta téveszteni a bíróságot, és el akarta titkolni a lefoglalt járművei tartózkodási helyét, nagyot téved. Szó sincs ilyenről, maga Schadl mondta az őt kérdező újságíróknak, hogy azért nem közölte eddig, hol vannak az autók, mert csak háromnak ismerte a tartózkodási helyét, a negyediknek nem. Márpedig ő nem akarta fölöslegesen terhelni a hatóságokat azzal, hogy külön-külön jelenti be a járműveket, úgy gondolta, racionálisabb, ha akkor szól, amikor már mindegyik autó megvan. S mivel mostanra az összes autó, valamint a kisrepülő is előkerült, Schadl azonmód közölte a bírósággal, hogy az autók ott vannak, ahol a 24.hu megtalálta őket.

Már csak a nyomozó szervek által eddig hiába keresett hajót kell megtalálni. Ha majd lemegy a Dunán az ár, nem kizárt, hogy valamelyik kikötőben rábukkannak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom