Eltűnt a Völner-Schadl ügy vádlottjának négy gépkocsija, egy kishajója és egy kisrepülője

Föld S. Péter 2024. szeptember 11. 15:20 2024. szept. 11. 15:20

Egy már elítélt végrehajtó meghallgatásával folytatódott a Völner-Schadl ügy néven ismert per a Fővárosi Törvényszéken. A tárgyalás elején a bíró felszólította Schadl Györgyöt, a bírósági végrehajtói kar volt elnökét, hogy árulja el, hol van a már lefoglalt négy autója, kishajója és kisrepülőgépe. (A foglalás ugyanis eddig csak papíron történhetett meg, mert a nevezett ingóságok holléte jelenleg ismeretlen.) Schadl állítása szerint nem tudja, hol vannak a nevezett járművek, mert mint mondta, „amiről nem tudja, hogy hol van, arról nem is tud tájékoztatást adni, amiről pedig tud, azt pedig közölni fogja.” 

Mielőtt az elveszett autók, kishajó és kisrepülő eltűnésének részleteibe belemennénk, röviden és vázlatosan felidézzük, hogy miről is szól a Völner-Schadl-ügy. A Fővárosi Törvényszéken 2023 februárjában kezdődött az ügy tárgyalása. Völner Pál volt államtitkárt, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter helyettesét, az ügyészség vesztegetéssel vádolja. A vádirat szerint Völner összesen mintegy 83 millió forintot vett át 2-5 millió forintos címletekben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egykori elnökétől, Schadl Györgytől. Völner cserébe kisebb-nagyobb szívességeket intézett, döntően a bírósági végrehajtói kari kinevezésekkel kapcsolatos ügyekben. 

Maga Schadl sem keresett rosszul: a nyomozati adatok szerint 2016 és 2020 között mintegy 19 ingatlant vásárolt, leginkább lakásokat, de akadt a vásárlások között üzlethelyiség, telek és pince is. Mindemellett Varga Judit volt igazságügyi miniszterhez is bejáratos volt, ezeket a találkozásokat Völner intézte a számára. Vagyis minimum életszerű az a feltevés, hogy Varga miniszternek több-kevesebb részletességgel tudnia kellett helyettese és Schadl kétes ügyeiről. Ezért kellett viharos gyorsasággal levenni Varga Juditot a tábláról, és Orbán Viktor gyorsan lépett: az a döntés született, hogy Varga a Fidesz Európai Parlamenti listavezetőjeként, majd képviselőjeként folytatja pályafutását. Az élet azonban keresztülhúzta a miniszterelnök számításait, s miután a kegyelmi botrányba belebukott volt államfő, Novák Katalin egykori minisztertársát, Varga Juditot is magával rántotta, utóbbi minden politikai funkciójáról lemondott és kivonult a közéletből.

Ezek címszavakban a most folytatódó tárgyalás előzményei, amelyről az embernek Rejtő Jenő elveszett cirkálója jut az eszébe. A szórakoztató és egyben igen tanulságos regényben Piszkos Fred elköti az angol haditengerészet Balmoral nevű csatahajóját. Az egész hadsereg keresi a hajót, ám nem tudnak a nyomára jutni. Most Schadl György négy autójának, egy kishajójának és egy kisrepülőjének veszett nyoma, amelyekkel kapcsolatban az érintett annyit közölt a bírósággal, hogyha tudná, hol vannak, megmondaná. Nincs okunk kételkedni Schadl szavaiban, amíg nincs bírósági ítélet, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Az viszont annál érdekesebb, hogy elmondásából nemcsak arra kell következtetnünk, hogy Schadl nem tudja, merre is kellene keresni a fenti járműveket, hanem arra is, hogy nem különösebben izgatja, hogy azok merre lehetnek. Ha egy átlagos magyar polgárnak eltűnik az autója, vagy, teszem azt, a kishajója és a kisrepülője, bizonyára lázas keresésbe kezdene. Első körben megkérdezné a barátait, ismerőseit, nem láttak-e valahol gazdátlan gépkocsikat, kishajót és repülőgépet, majd a szomszédokhoz fordulna, esetleg a Facebookon a szélesebb nyilvánossághoz. Végül, ha még ekkor sem akad az elkóborolt anyagi javak nyomára, a rendőrségen tenne feljelentést, hogy segítsék megkeresni az őt jogosan megillető értéktárgyakat.

Schadl György azonban a jelek szerint más anyagból van gyúrva – nem véletlen, hogy 2022-es letartóztatása után még jó ideig a bírósági végrehajtói kar elnöke maradhatott. Völner Pál, Varga Judit volt miniszter egykori államtitkára is szabadlábon védekezik – igaz, őt mindössze 83 millió forint kenőpénz elfogadásával vádolják, nagy értékű autókat, kishajót és kisrepülőgépet nem keresnek rajta.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom