Nem árulja el a kormány, hogyan lett magyar állampolgár három hónap alatt Hilarion metropolita

HírKlikk 2024. július 7. 12:35 2024. júl. 7. 12:35

A száműzetésben működő Novaja Gazeta arról ír, hogy Hilarion metropolitát – polgári nevén Grigorij Alfejevet – a Putyinhoz hű Kirill pátriárka egykori jobbkezét 2022 júniusában váratlanul Budapestre helyezték, és példátlanul gyorsan, három hónap alatt magyar állampolgárságot is kapott. 

A lap erről egy fényképet is mellékelt. A felvételt Suzuki George készítette, aki a lapnak azt állította, Hilarion pátriárka molesztálta őt. A lap által közölt felvételen egy 2022. szeptember 15-én Grigorij Alfejev névre kiállított magyar útlevél szerepel, így példátlan gyorsasággal kaphatott a metropolita magyar állampolgárságot. 

hvg.hu megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogyan történhetett ez meg, de a minisztérium illetékesség hiányában a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz továbbította a kérdést. Végül a Miniszterelnöki Sajtóirodától érkezett egy semmitmondó válasz.

Arra hivatkoztak, hogy azért nem mondanak semmit, mert a magyar állampolgárságra vonatkozó adatokat titkosan kezelik, ugyanis sok ország nem ismeri el a kettős állampolgárságot, és az érintettek emiatt jogsérelmet szenvedhetnek el. Viszont ez a kifogás Hilarion esetében pont nem áll meg: az orosz alkotmány ugyanis lehetővé teszi a kettős állampolgárságot.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom