Nem azt tették ki Kövér László hivatalos honlapjára, amit a titkosszolgálati vezetőknek mondott

HírKlikk 2021. december 1. 13:44 2021. dec. 1. 13:44

Elérhetővé vált Kövér László kiszivárgott beszédének hivatalos leirata, de nem az volt benne, ami a valóságban elhangzott. A házelnök hivatala azután gyorsan kitette a netre az elhíresült, titkosszolgák előtt elmondott beszédet, hogy az újságírók elkezdtek kutakodni utána. A szöveggel nem volt minden rendben, az írott és az elhangzott változat több ponton eltért.

Az Országgyűlés sajtóirodája a hvg.hu-nak ezt azzal magyarázta, hogy Kövér László felolvasás közben változtatott a beszéden, ami hozzájuk nem jutott el. Kérdéseik beérkezése után aztán gyorsan ki is került egy pontosabb változat.

Komoly botrányt okozott Kövér László beszéde, amelyet a Direkt36 szellőztetett meg a múlt hét szombaton, és amelyet a házelnök még tavaly februárban mondott el titkosszolgálati vezetőknek az Alkotmányvédelmi Hivatal központjában. A kiszivárgott felvételnek lehet olyan olvasata, hogy Kövér szerint az ellenzék nemzetbiztonsági veszélyt jelent az ország számára, és ennek a „kockázatnak” a kezelésében számít a titkosszolgálatokra.

A beszédnek – bár 2020. február 28-án hangzott el – korábban nem volt semmilyen nyoma egy kormányzati oldalon sem. Miután azonban a Direkt36 kérdéseket tett fel róla Kövér hivatalának, a beszéd szövege hirtelen megjelent Bayer Zsolt blogján, a Mandineren, és visszadátumozva felkerült az Országgyűlés elnökének hivatalos honlapjára is. Ezzel azonban még nem értek véget a furcsaságok.

A házelnök honlapján és más oldalakon sebtében közölt szöveg messze nem azonos azzal, ami valóban elhangzott. A két szöveget úgy tudták összevetni, hogy a teljes beszéd hanganyagát a Direkt36 felrakta az internetre.

Több helyen is enyhítettek a házelnök élőbeszédes megfogalmazásain, kihúzva belőle a legdurvább jelzőket. A beszéd írott verziójában még ügyeltek arra is, hogy egyetlen szövetséges vagy baráti országot se érintsen kellemetlenül, de Kövér a titkosszolgák előtt nem így beszélt. Teljes változtatások, kihúzások és átírások voltak annál a résznél is, ahol Kövér László a jelenről beszélt. Az elhangzott beszédben például Kövér név szerint megemlíti a Google-t, amikor az európai politikai és gazdasági térben színre lépő államok feletti szervezetekről, pénzes érdekcsoportokról beszél.

Szintén nem található a házelnök honlapján közreadott szövegben az a mondat, amelyben Kövér arról beszélt, milyen kihívások állnak előttünk, és milyen helyzetben van a Nyugat.

A különbözőségek miatt megkeresték az Országgyűlés sajtóirodáját, hogy magyarázzák meg, mi okozza az eltéréseket. Válaszukban nem tagadták, hogy különbözött az írott és az elhangzott beszéd, aminek a magyarázat szerint az volt az oka, hogy a házelnök a beszédén „a felolvasás során néhány, az érdemi részt nem érintő ponton változtatott".

„A házelnöki honlapra a beszéd azt megelőzően került ki, hogy a hangfelvétel hozzánk is eljutott volna, ez okozta a jelzett stiláris eltéréseket" – tették hozzá. A sajtóiroda azt jelezte, hogy időközben a honlapon pontosították a beszédet. A hvg.hu szerint valóban voltak pontosítások, de néhány eltérés megmaradt.

Forrás: hvg.hu