Nem csitul a botrány Orbán Balázs körül, négy kérdésre várja a kormányfőtől a választ Tóth Bertalan

HírKlikk 2024. szeptember 27. 08:35 2024. szept. 27. 08:35

Tóth Bertalan írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Orbán Balázs csütörtökön nyilvánosságra került interjúja miatt. Az MSZP frakcióvezetője szerint a politikai igazgató megalázta a forradalom és szabadságharc során elesettek és az azt követő megtorlás áldozatainak emlékét, valamint a független Magyarország egyik legfontosabb történelmi pillanatát.

Orbán Balázs a Mandiner Stratégiai Részleg című műsorában beszélt az Ukrajna elleni háborúról úgy, hogy az áldozatokért az ukrán vezetést tette felelőssé, és közben az 1956-os forradalmat is belehelyezte a jelenlegi vezetés békepárti kontextusába.

Pont ’56-ból kiindulva, mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség – jelentette ki Orbán Balázs. A mondat, amelyet később a Facebook megpróbált átértelmezni, óriási felzúdulást keltett.

Tóth Bertalan szerint a politikai igazgató megszólalása alapjaiban sérti Magyarország alkotmányos önazonosságát és az Alaptörvényt is, amelynek preambuluma és szövege is egyértelműen kifejezi a kommunista diktatúra bűneit az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése és az utána következő megtorlás miatt. Jogilag és morálisan is elfogadhatatlan minden olyan megnyilvánulás, amely ezeket relativizálja, vagy ami azt sugallja, hogy 1956 öröksége nem az, hogy a diktatúrával, agresszorral szemben minden körülmények között harcolni kell.

Az MSZP politikusa a következő kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól::

  • Egyetért-e ön a politikai igazgatójának véleményével?
  • Ön szerint is az 1956 üzenete, hogy az orosz agresszióval szemben nincs értelme védekezni?
  • Milyen más ország által elkövetett agresszió esetén gondolja úgy Miniszterelnök Úr, hogy azzal szemben felesleges védekezni?
  • A fentiek fényében továbbra is élvezi Orbán Balázs az Ön bizalmát?


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom