Nem életbiztosítás Oroszországban külföldi tudósítónak lenni

HírKlikk 2024. július 22. 15:50 2024. júl. 22. 15:50

Putyin aljas játékának minősíti a Die Zeit kommentárja a Gershkovich elleni ítéletet. Maxim Kirejev, aki Oroszországban született, ám Németországban nőtt fel, később pedig 12 évig tudósított az orosz fővárosból, kiemelte, hogy itt nem egyszerűen az orosz rezsim túlkapása érhető tetten. Az elnöknek nagyon is határozott célja van, ám így most a német kormány is képbe kerül.

A Die Zeit rámutat, hogy az orosz diktátorba a jelek szerint szemernyi szégyenérzet sem szorult. A régi taktikát vetette be: a fontos híreket péntek délutánra időzíti, mert akkor csak kisebb figyelmet keltenek. Bizonyíték nem volt, konkrét vád sem, ami tisztára Sztálint idézi. De az államfőnek már nem kell aggódnia a rossz híre miatt.

Ám tévedés volna az egész ügyet a Kreml rombolási vágyának betudni. Mert az újságíró nagyon is értékes adu: ki lehet cserélni valamelyik, nyugaton fogvatartott ügynökre. És Putyin már korábban egyértelművé tette, hogy vissza akarja kapni a titkosszolgálat egyik emberét, aki öt éve a berlini állatkertben megölte az oroszok ellen harcoló csecsen milícia egyik parancsnokát.

A Scholz-kabinet nem hivatkozhat arra, hogy nem hagyja magát zsarolni, mivel Putyin legutóbb a Rheinmetall főnöke elleni merénylet tervével bizonyította, neki semmi sem drága. Viszont a mostani kirakatpernek megvan az a hatása, hogy az orosz földön dolgozó külföldi tudósítók megjegyzik, hogy jobb nem foglalkozni a hatalom számára kényes témákkal – éppen ez volt a tárgyalás egyik célja.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom