„Nem ellenőrizni kell, hanem tesztelni"

Harkai Péter 2020. április 23. 19:41 2020. ápr. 23. 19:41

Müller Cecília járványügyi szóvivő szerdai bejelentkezésén közölte, hogy továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése. Kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét. Hozzátette: a honvédség folytatja az idősotthonok fertőtlenítését is. A tegnapi bejelentés inkább a korábban elkövetett hibák elkenését szolgálja – reagált megkeresésünkre Falus Ferenc kórházigazgató, korábbi országos tisztifőorvos.

Mai hír, hogy önerőből 20 000 koronavírus-teszt elvégzésére kész a fővárosi önkormányzat. Müller Cecília tegnapi bejelentése alapján, az operatív törzs gőzerővel folytatja az idősotthonok ellenőrzését. Ez utóbbi mennyiben váltja ki az előbbi hatékonyságát? 

Semmilyen ellenőrizni való nincs – az otthonokat nem ellenőrizni kell pillanatnyilag, hanem az állami készletekből meg kell oldani a védőfelszereléssel való ellátásukat és folyamatosan tesztelni kell, a bennfekvő betegeket el kell tudni különíteni és aki beteg, azt nem szabad közösségbe visszaküldeni. S ugyanilyen információkat szeretnék kapni a nevelőotthonokról, a börtönökről, laktanyákról.

Valóban, eddig gyakorlatilag semmilyen információt nem olvashattunk, hallhattunk arról, hogy az állami gyermekotthonokban miként is oldják meg, egyáltalán megoldják-e a járvánnyal szembeni intézkedéseket...?

Azért nem hallhatott róla, mert Orbán Viktor a Pesti úti idősotthon kapcsán alantas támadásba ment át az ellenzéki polgármesterekkel szemben, és az ott történt eset nyomán, az összes többi zárt közösségben történő esetről sincs információ. Hírek szerint, már húsz idősotthonban kimutatták a fertőzést, de tehát itt az első hiba az volt, hogy a járvány elején már tudni lehetett, hogy a zárt közösségekben pusztíthat a fertőzés. Ebben semmi váratlan dolog nincs, most felébredni az ellenőrzéssel egyértelműen hiba.

Az ellenőrzésen ugye a tesztelést értenénk?

Nem-nem, erről szó sincs. Azt ellenőrzik pillanatnyilag, hogy az önkormányzatok betartották-e azokat a szabályokat, amik az otthonok működtetésére vonatkoznak. Szó nincs tesztelésről, ez a mondat egy hatósági ellenőrzést jelent. Ha a tesztelést jelentené, nem lennék ennyire felháborodva. A miniszterelnök közölte, hogy most csak jegyzőkönyveznek, együttműködnek a polgármesterekkel, de majd meglesz mindennek a következménye a későbbiekben.

Az egri polgármester pár nappal ezelőtt úgy nyilatkozott a portálunknak, hogy szelektálnak az állami és az önkormányzati intézmények között, mivel ott az előzőhöz kiszállt tesztelni az OMSZ, a város fenntartásában lévő intézményre pedig rá se fütyültek. Értesült hasonló gyakorlatról Ön is?

Ilyen tendenciáról nem értesültem, de az egyértelmű, hogy ezeket az otthonokat csak úgy lehet megvédeni, ha az állami készletekből ellátják megfelelő védőeszközökkel, ha a fenntartók számára a szociális otthonokra vonatkozó állami normatíva összegét megemelik. Ebben az időszakban olyan pluszfeladatok jelentkeznek, amiket önerőből nem lehet biztosítani. Az előállt helyzet mindennek nevezhető, csak váratlannak nem, amire kellő idő volt felkészülni. Az állam nem gondoskodott arról, hogy az állami raktárkészletet kellő időben megnyissa.  

Szinte naponta hallani arról, hogy a kormány hány százezer, millió védőeszközt rendelt s vett át. Ezek kiosztása megtörtént, elindult egyáltalán?

Nekem erről semmilyen közvetlen információm sincs, de a kórházak ellátása már javult az utóbbi napokban. Az alapellátásba még mindig nem jutottak el a megfelelő védőeszközök.

Önnek egészségügyi szakemberként mi a véleménye, várható-e és mikorra a járvány olyan mértékű hazai berobbanása, amire nem vagyunk felkészülve?

Az ecuadori kikötővárosban egyetlen fertőzött ember érkezett és rövid időn belül borzasztó járvány tört ki, több mint 700 halottat követelve néhány nap alatt. Az, hogy egyelőre otthon ülünk, sikeresnek nevezhető Magyarországon, mert hosszú ideig el lehetett kerülni, hogy a megbetegedések száma exponenciálisan növekedjen. Az olaszországi példa alapján, teljesen jogosnak tartom azt, hogy erre fel kell készülni.  Amíg nem foglalkozunk azzal, hogy a tünetmentes, de fertőzött embereket megtaláljuk, bármikor kitörhet egy jelentős méretű járvány. Nem vagyunk túl a nehezén.