Nem engedhető meg, hogy Orbán szembemenjen Európával

HírKlikk 2023. december 21. 16:45 2023. dec. 21. 16:45

Az EU-ban törekedni kell a megegyezésre, ám nem szabad megengedni, hogy Magyarország meghiúsítson egy olyan kulcsfontosságú döntést, mint Ukrajna támogatása – mutatott rá Petr Pavel cseh államfő egy interjúban, amelyet Párizsban adott Sylvie Kauffmannak, a Le Monde főszerkesztőjének.

Pavel kifejtette: Orbán Viktornak szuverén joga, hogy lépjen az ügyben, amit ő Brüsszel diktátumának nevez, és ez a hozzáállás egy darabig bejöhet, ám hosszabb távon ellentétes az ország érdekeivel.

Modellül szolgál más autoriter vezetőknek a térségben, de sokan látják, hogy nem jó az, ha valaki huzamosan szembemegy Európa többi részével – mutat rá a Le Monde cikke. Láttuk, hogy Putyin milyen gyorsan áldását adta arra, amit a miniszterelnök a brüsszeli tanácsülésen csinált. Meg kell találni a továbblépés módját, mert a közösség legnagyobb ereje az egységben van.

Az elnök kiemelte, hogy itt nagyon érzékeny kérdésről van szó, hiszen felveti, hogy módosítani kell az egész szavazási rendet a szervezetben, mert kilátásban van a bővítés. Különösen a kis államok vannak nehéz helyzetben, de pragmatikusan kell megközelíteni. Az egyrészt jó, hogy új tagok kerülnek be, hiszen kedvezően hat a stabilitásra és a biztonságra. Másfelől viszont rugalmasabbá kell tenni a döntéshozatalt.

Ukrajna mögé azonban mindenképpen be kell állni, mert az ország a nyugati életmódot is védi. Olyan nincs, hogy a földrész csupán szavakban segít. Hiszen a háború tétje a szabályokra épülő nemzetközi rend, alapjaiban érinti a demokratikus társadalmakat, és minél előbb rendeződik a támogatás sorsa, annál jobb. Venni kell a bátorságot, hogy megmondjuk az embereknek: mindenkinek érdeke Kijev finanszírozása. Viszont egész Európa számára komoly probléma, ha bizonyos, felelőtlen politikusok az inflációra hivatkozva, éppen a segélyek leállításának céljából igyekeznek fellázítani a polgárokat – mondta Petr Pavel.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom