Nem engedik eltussolni a Borkai-ügyet

Csanádi Dávid 2020. január 28. 18:00 2020. jan. 28. 18:00

A győriek döntöttek: továbbra is fideszes polgármestert szeretnének látni Borkai Zsolt megüresedett székében. Borkainak azonban nem csak a széke, hanem más öröksége is maradt, és az új polgármester – ellenfelével szemben – nem nagyon feszegette ezt a kérdést. Pollreisz Balázst, az ellenzék közös jelöltjét kérdeztük, mit tud tenni azért, hogy a kampányban tett ígéretét betarthassa ellenzéki pozícióból is.

A választásnak vége, de a Borkai-ügy ezzel nem zárult le. A kampányban azt ígérte, megválasztása esetén, tiszta közéletet teremt a városban. Ellenzékben is megpróbálja?

A választás estéjén – már az eredmények tükrében – azt ígértem, hogy a város lelkiismeretének hangja leszek. A rám szavazó tizenhat és félezer ember ezt elvárja tőlem, de én is kötelességemnek érzem teljesíteni. Mindent el fogok követni azért, hogy tisztába tegyük ezeket az ügyeket. Bízom benne, hogy dr. Dézsi Csaba András betartja ígéretét, és más lesz a városvezetés hozzáállása, mint Borkai Zsolt idején. Ha ez így lesz, akkor bízom benne, hogy nem fogják rejtegetni előlünk az anyagokat, ahogy ezt az elődeik tették. Akkor hatékony és eredményes munkát tudunk végezni a feltárás során. Kötelességem, hogy ezeknek az ügyeknek utánajárjak.

De vannak más, a várost érintő fontos ügyek is, amiket mindenképpen az első sorban fogok képviselni: gyülekeznek a gomolyfelhők az autóipar felett, ezért mindenképpen kezdeményezem, hogy a város minél előbb hozzon létre egy gazdaság biztonsági alapot, hiszen azoknak a győri munkavállalóknak segíteni kell, akik esetleg elveszítik majd a munkahelyüket.

Mekkora esélyt ad annak, hogy tudnak majd együtt dolgozni az új polgármesterrel? Meg fogja hallgatni az ellenzéket is a fontos kérdésekben?

Bízom benne, hogy Dézsi Csaba András sokat tanult Balogh Józseftől, akinek alpolgármestere volt annak idején. Ha így van, akkor tudja, hogy célszerű meghallgatni az ellenzéket, hiszen a közgyűlésben nem rosszindulatú, kötekedő figurák ülnek az ellenzék soraiban. Nekik elsődleges feladatuk a városvezetés kontrollja és a választópolgárok rájuk szavazó részének, történetesen 40 százalékának a képviselete. Tehát bízom benne, hogy meg fog minket hallgatni, és együtt fogunk működni. Ezt egyébként többször is megígérte nyilvánosan, de nekem négyszemközt is a választások előtt.

Eszerint az ellenzék is mozdul majd a polgármester felé a közös munka érdekében?

Demokraták vagyunk, el kell fogadnunk a győriek döntését, akik Dézsi Csaba Andrást választották polgármesternek. Innentől kezdve, nekem vele kell együttműködni, ez nem az én ízlésem kérdése. Nem azon múlik, hogy akarom, vagy nem akarom. A klímavészhelyzet és az autóipar válsága attól független, hogy ki ül a következő négy és fél évben a polgármesteri székben. Nekünk ezekre vannak konkrét javaslataink, és nagyon felelőtlen magatartás lenne, ha elképzelésünket csak úgy dacból nem nyújtanánk be. Márpedig én felelős politikus vagyok, teszem a kötelességem, és bízom benne, hogy a Fidesz-frakció is belátja, hogy mi a város érdekét tartjuk szem előtt, és akkor talán tudunk majd együttműködni. Rajtunk nem fog múlni.