Nem haragszik a rendőrségre a diáktüntetés után fogdába zárt kamaszfiú édesanyja

HírKlikk 2023. június 6. 11:50 2023. jún. 6. 11:50

Erőszakosan előállították és fogdába zárták azt a 17 éves kamasz fiút, aki a május 3-i diáktüntetésen részt vett, és ráadásul lefújták könnygázzal is. Édesanyja nyilatkozata szerint, a könnygáz nem tanít, mégsem haragszik a rendőrségre. A fiatal fiút végül elengedték, mert semmivel sem tudták meggyanúsítani.

Hidász Máté édesanyja interjút adott a Szemléleknek, ahol elmondta: fia döntött végül úgy, hogy mégsem tesznek panaszt a rendőri intézkedés miatt, édesanyja nagyon megdöbbent a rendőrök kommunikációján, ugyanis egy sajtótájékoztatón úgy fogalmaztak, hogy kizárólag akkor van esély rá, hogy bocsánatot kérjenek azért, amit tettek, ha hivatalos panaszt nyújt be a család. Majd egy kormányzati tájékoztató rendezvényen profinak és kifogástalannak nevezték a rendőri intézkedést. Ezáltal világos, hogy amíg senki nem emeli fel a szavát, hogy ez nem jó, addig elfogadják úgy, ahogy van.

A szülők tiszteletben tartják fiuk döntését, „hivatalosan nem élünk panasszal, de nem titkoljuk, hogy elkeserítő – ráadásul aligha felel meg a jogszerűség kereteinek –, amit el kellett viselnünk” - fogalmazott Máté édesanyja.

Majd elmondta, hogy nem haragszik a rendőrségre, mert nem hisz a kollektív felelősségben. „Az a kifejezés, hogy rendőrség, egy szervezetre utal: emberek vannak mögötte. Nem gondolom, hogy a teljes rendőrség hibázott. Olyan közösségről van szó, amelynek szüksége van tanulásra” – tette hozzá. Azért azt megjegyezte, hogyha harag nincs is benne, fájdalom természetesen van.

Máté a május 19-i tüntetésen is az első sorban volt, édesanyja pedig elmondta, hogy valóban ott volt, és megint nem bántott senkit sem. Azért volt ott, mert hisz az ügyben: kiáll a tanárokért, a diákokért, a magyar oktatás ügyéért.

„Vannak, akik szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy ez egy agresszív esemény volt, de egy sokezres tömegbe bármikor belekeveredhetnek azok, akik csak a balhét keresik. Egy focimeccsen jellemzően több eldobált tárgyat lehet összegyűjteni, mint amennyit a rendőrség még aznap éjszaka elrettentő példaként bemutatott” – fogalmazott az aggódó szülő.