Nem hosszabbította meg a Jászai Mari Színészház lakóinak szerződését a Nemzeti Színház

HírKlikk 2023. október 24. 20:30 2023. okt. 24. 20:30

A Magyar utcai színészházban mostanáig szociálisan rászoruló művészek igényelhettek szobát vagy apartmant, ám a Revizor kritikai portál értesülései szerint az új fenntartó, a Nemzeti Színház már nem kívánt szerződést hosszabbítani a lakókkal, így költözniük kell.

A Revizor portál birtokába jutott most az a hivatalos levél, amelyet a Magyar utcai Jászai Mari Színészház lakói kaptak még augusztus 23-án az ingatlan birtokosától, azaz a Nemzeti Színháztól. Ebben azt közölték, hogy – mint arról már több alkalommal tájékoztatták a lakókat – a határozott idejű bérleti szerződés 2023. augusztus 31. napján lejár, a bérlők pedig kötelesek elhagyni a színészházat. Jelzik továbbá, hogy az ingatlan bejárati ajtajának zárja 2023. szeptember 1-jén lecserélésre kerül, a továbbiakban pedig „nem lehetséges azon lakók számára, akiknek megszűnt a határozott idejű bérleti szerződésük.”

A Nemzeti Színház mint vagyonkezelő lakáskiürítési pert kezdeményezhet a jogcím nélküli ingatlanhasználóval szemben.

A Jászai Mari Színészotthont 1948-ban, Gobbi Hilda kezdeményezésére alapították nyugdíjas színészek részére, ahol lakást, teljes ellátást és gondozást biztosítottak számukra. Az intézmény a nyolcvanas években funkciót váltott: fiatal, vidékről érkező színészek költözhettek be, majd később pályázat útján szociálisan rászoruló művészek igényelhettek benne szobát vagy apartmant.

A lap emlékeztet rá, hogy a rendszerváltás után a Kulturális Minisztériumnak, a MASZK Országos Színészegyesületnek és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének volt beleszólása abba, kik költözhettek be a színészházba. 2021-ben, a pandémia idején azonban a házzal kapcsolatos döntések jogköre a Magyar Teátrumi Társasághoz került, akik elsősorban ismét pályakezdő művészeknek igyekeztek lakhatást biztosítani, de rossz szociális helyzetben lévő művészek is igényelhettek lakhatást 1+1 éves konstrukcióban, ami azt jelentette, hogy egy év határozott idejű szerződés után lehetőség nyílt volna egy évvel meghosszabbítani – írja a Revizor.

2023 júniusának végén a Magyar Teátrumi Társaság levélben jelezte, hogy az új fenntartó a Nemzeti Színház, amely „nem óhajt szerződést hosszabbítani a jelenlegi lakókkal”.

A lap úgy tudja, ez összesen kilenc lakóra vonatkozott. Rajtuk kívül az ukrán háború elől Magyarországra menekült, beregszászi művészek és családjuk kaptak szállást az ingatlanban, akik továbbra is térítésmentesen lakhattak a házban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom