Nem igaz Menczer állítása, miszerint kiáll a Sinopharm mellett a világ vezető orvosi szaklapja

HírKlikk 2021. április 21. 16:45 2021. ápr. 21. 16:45

Hibás az államtitkár megállapítása, miszerint a The Lancet azt állítja, hogy a Sinopharm hatékony a dél-afrikai variánssal szemben.

„A világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett” – írta a Facebook-oldalán Menczer Tamás, aki egy rövid videóban számol be arról, hogy az ellenzék hazudik, amikor a kínai vakcinát támadja annak hatásossága miatt.

Menczer a The Lancet nevű folyóiratra hivatkozik, ami valóban az egyik legfontosabb orvosi szaklap. A 444 azonban utánajárt és kiderült, hogy az emlegetett cikk nem egészen a The Lancetben jelent meg, de még csak nem is egy tudományos kutatásról van szó.

A hivatkozott írás a The Lancet Microbe portál Correspondence rovatában jelent meg és arról szól, hogy a 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult.

A The Lancet Microbe a Lancet, mikrobiológiai kutatásokkal foglalkozó specifikus lapja, a Correspondence pedig egy olyan rovat, amiben vagy valamilyen tudományos kutatáshoz, eredményhez fűzhetnek megjegyzéseket más szerzők, vagy más, közérdeklődésre számot tartó tudományos eredményt oszthatnak meg.

Ennek a rovatnak két fő jellemzője van. Az egyik és kevésbé jelentős, hogy 400 szóban limitálják az itt megjelenő írások terjedelmét. A másik pedig, hogy az itt megjelenő írások nem esnek át „peer preview-n” azaz nem ellenőrzik az írás tartalmát független szakértők.

A „peer preview” a komoly tudományos anyag publikálásának előfeltétele, a kutatás hitelességét és megbízhatóságát igazolja. Mivel a Correspondence rovat írásai nem esnek át ilyen ellenőrzésen, így nem is számítanak komoly, megbízható kutatásnak.

Az írás egyik szerzője pedig nem más, mint Xiaoming Yang, aki a Sinopharm alvállalatának, a China National Biotec Group-nak az elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója. Egy másik szerző, Hui Wang szintén a Sinopharm alkalmazottja, a többiek pedig különböző kínai kormányszervek vagy a kínai állami tudományegyetem kutatói.

Forrás: 444.hu