Nem írt fel fogamzásgátlót a háziorvos, mert „ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet”

HírKlikk 2024. április 2. 08:00 2024. ápr. 2. 08:00

Egy X. kerületi háziorvosi rendelőben az orvos nem írta fel egy betegének a fogamzásgátló tablettát, mondván: az ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet. Erről maga az érintett számolt be a Telexnek, elküldve a levelezését is az orvossal.

Rebeka március elején írt e-mailt a háziorvosának, mert elfogyott a szokásos háromhavi adag fogamzásgátlója. Több mint három éve rendszeresen szed fogamzásgátlót. Először nőgyógyász szakorvos írta fel neki, ő választotta ki azt is, melyik lesz számára a megfelelő. Innentől viszont mindig a háziorvosa írta fel a receptet. „A receptfelírás úgy működik az orvosomnál, hogy írok neki a rendelői e-mail címére, és a doktor úr ezután néhány órán belül megírja az e-receptet” – mondta a Telexnek Rebeka.

Így tett egy márciusi kedden is, amikor kiderült, hogy az orvosa szabadságon van. Ezt onnan tudta meg, hogy az e-mailjére nem a háziorvos asszisztense, hanem egy másik orvos asszisztense válaszolt, aki ennyit írt: „Jelenleg X. Y. doktor a helyettes, ő nem ír fel fogamzásgátlót! Jövő héttől lesz Y. X. doktor.”

Rebeka nem értette, miért nem ír fel fogamzásgátlót a helyettes orvos, és aggódott, mert az új adagot szombaton kellett elkezdenie, így nem tudott várni hétfőig.

„Személyesen is kértem a fogamzásgátló felírását, elmondtam, hogy rendszeresen szedem és szombatig muszáj receptet kapnom az újabb adagra. Ekkor közölte velem, hogy nem írja fel a fogamzásgátló tablettát, mert az ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet” – mondta Rebeka, akit annyira sokkolt az orvos kijelentése, hogy nem tudott mit reagálni. „Konkrétan a sírás határán könyörögtem neki, de nem engedett a nézeteiből.”

Miután elment a rendelőből, Rebeka írt még egy hivatalos e-mailt, ebben kérte, hogy az orvos jelölje meg a jogalapját az ellátás megtagadásának. Erre azóta sem kapott választ.

A történtek után írt a betegjogi képviselőnek, aki felvilágosította: az egészségügyi törvény szerint az orvos a beteg ellátását akkor is megtagadhatja, ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik.

Másnap egy barátja hívta fel Rebeka figyelmét arra, hogy online, pénzért, fel lehet íratni fogamzásgátlót. Ezért 26 eurót, vagyis – mai árfolyamon – több mint 10 ezer forintot kellett fizetnie.

Rebeka azt mondta, a saját háziorvosa nagyon rendes volt, mert miután visszaért hétfőn a szabadságáról, felhívta, és elmondta: amint tudomást szerzett az esetről, rögtön megírta az e-receptet. De addigra már Rebeka felíratta pénzért a receptet, hogy szombaton folytatni tudja a gyógyszer szedését.

A Telex megkereste az orvost, aki annyit mondott: az ügyet orvosszakmai kérdésnek tekinti, és orvosszakmai kérdésekben nem nyilatkozik.

Forrás: Telex